СУЧАСНИЙ СТАН ЕКОНОМІЧНОГО НАСИЛЬСТВА НАД ДІТЬМИ У СІМ’Ї

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.3.5

Ключові слова:

насильство, економічне насильство, діти, сім’я, порушення прав дитини.

Анотація

У статті йдеться про те,що економічне насильство є одним з видів домашнього насильства, яке спричинене економічною ситуацією в країні, нормами та ставленням суспільства до насильства. Зазначено, що домашнє насильство довгий час вважалось внутрішньосімейним, приватним, однак, на сьогодні дана проблема перестає бути табуйованою та розглядається і на рівні суспільства і держави. Водночас акцентується увага на Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами та прийнятому у 2017 році Законі України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Досліджено ознаки економічного насильства над дітьми у сім’ї та розкрито його наслідки, серед яких погіршення психологічного стану особистості; ізоляція через обмеження в грошах та неможливість вийти з кола насильства; сором’язливість через старий одяг тощо. У процесі проведеного дослідження щодо сучасного стану економічного насильства над дітьми у сім’ї встановлено, що під економічним насильством школярі розуміють обмеження дітей і в кишенькових грошах і в коштах взагалі; обмеження канцелярським приладдям, необхідним для навчання; умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, документів або можливості користуватися ними тощо. Більша половина дітей (54,2%) зазначили, що вони не відчували на собі такого виду насильства, однак 25,2 респондентів наголосили на недостатності кишенькових грошей, 20,8% наголосили, що інколи батьки їх виганяли з дому за непослух, не купували необхідні речі, умисне позбавляли житла, їжі, одягу, коштів, документів, а це свідчить про те, що означена нами проблема існує. Не знають діти також до кого звернутися у разі відчуття проявів насильства над собою. Окреслене вимагає цілеспрямованої соціальної профілактики цього виду насильства та визначення шляхів, які б мінімізували причини виникнення та попередження економічного насильства над дітьми у сім’ї.

Посилання

Актуальні проблеми протидії домашньому насильству : навч.- посіб. / А. Б. Блага, О. С. Тунтула, О. О. Кочемировська ; за заг. ред. А. Б. Благої. Миколаїв : Вид-во ЧНУ ім. Петра Могили, 2021. 208 с.

Блага А. Контроль карток і кредити. Що таке економічне насильство? URL: https://www.wonderzine.com.ua/ wonderzine/life/life/13305-kontrol-kartok-i-krediti-scho-take-ekonomichne-nasilstvo.

Грищенко А. Л. Проблемні питання кваліфікації економічного насильства як форми домашнього насильства. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: юридичні науки. Том 33 (72) № 3 2022. С. 38-43.

Закон України «Про запобігання та протидію домашнього насильства». Відомості Верховної Ради (ВВР), 2018, № 5, ст. 35. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2229-19/paran2#n2

Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_001-11#Text

Кримінальний кодекс України: Закон від 05.04.2001 р. № 2341-III. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/2341-14 (дата звернення: 13.07.2022).

Лабунь А. та ін. Економічне насильство. URL: https://nonviolence.ed-era.com/financial-violence

Марценюк Т. Гендер для всіх. URL: http://ekmair.ukma.edu.ua/handle/123456789/12117.

Мележик Т. Економічне насильство в сім'ї: як його розпізнати та подолати. URL: https://tsn.ua/ukrayina/ ekonomichne-nasilstvo-v-sim-yi-yak-yogo-rozpiznati-ta-podolati-2142004.html

Юрків Я. І. Насильство дітей у сім’ї як соціально-педагогічна проблема. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Педагогіка і соціальна робота, № 28, 2021 р. С. 183-189.

Харитонова О. В. Ключові засади гендерної політики в кримінальному праві України та основні напрями реформ щодо протидії насильству стосовно жінок та домашньому насильству: науково-практичний посібник. Харків: ТОВ Видавництво «Права людини», 2018. 344 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-10

Як цитувати

КОРПАЧ, Н., & БАРТКІВ, О. (2023). СУЧАСНИЙ СТАН ЕКОНОМІЧНОГО НАСИЛЬСТВА НАД ДІТЬМИ У СІМ’Ї. Ввічливість. Humanitas, (3), 28–34. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.3.5

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ