ГЕНДЕРНІ АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З ЛЮДЬМИ ПОХИЛОГО ВІКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.4.12

Ключові слова:

люди похилого віку, люди старечого віку, пенсійний вік, ґендер, гендерний підхід, гендерні стереотипи

Анотація

У статті йдеться про те, що в сучасній Україні спостерігається постійне зростанням частки людей похилого віку. Постаріння населення впливає на чисельність та структуру економічно активного населення, що в свою чергу має негативний вплив на економіку країни та загострення соціальних питань. Питання підтримки, захисту, допомоги та піклування з метою забезпечення необхідного рівня та якості життя людей похилого віку потребує розгляду гендерних аспектів цієї категорії населення. Сьогодні соціальна робота повинна базуватись на переосмисленні багатьох гендерних стереотипів, що дозволить фахівцям керуватись безпомилковими уявленнями щодо потреб, проблем та особливостей жінок та чоловіків похилого віку. На думку авторів, оновлені підходи, методи, форми роботи з людьми похилого віку, допоможуть подолати їх проблеми, а також допомогти стати не тягарем для суспільства, а активними його учасниками, які позитивно будуть впливати на молоде покоління і будуть прикладом для нього щодо яскравого та насиченого життя на пенсії. Статистичні дані дозволяють нам зазначити, що відсоток чоловіків і жінок похилого віку щодо задоволеності життям суттєво не відрізняється; на показники якості життя впливає: фізичне здоров’я, індивідуальні умови життя та духовний стан людини. Водночас, жінки частіше, ніж чоловіки звертаються до лікарів, а чоловіки задоволеність життям пов᾽язують із можливістю взаємодії з навколишнім світом. Вихід на пенсію потребує соціально-психологічної адаптації та інтеграції чоловіків і жінок до нових умов життя. Визначено, що люди похилого віку, які ведуть активний спосіб життя є більш задоволенні власним життям, ніж ті, хто віддає перевагу пасивним формам проведення часу.

Посилання

Вікіпедія URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/

Гакман А., Дудіцька С., Вілігорський О. Задоволеність життям та роль 35 психофізичних компонентів у якості життя людей похилого віку. Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура. 2020. С. 36–39.

Гончаренко О.В., Корінна Г. О. Вивчення гендерних питань у контексті соціальної роботи з людьми похилого віку / Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова / Випуск 73. Том 1. 2020. С. 66–70.

Демографічна трагедія України: другий голодомор? URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2022/06/28/688487/

Ковельських дідусів та бабусь кличуть до університету URL: https://kowel.rayon.in.ua/news/57333-kovelskihdidusiv-ta-babus-klichut-do-universitetu

Мацкевич Ю. Зарубіжний досвід соціальної роботи з людьми похилого віку. Соціологія. Соціальна робота. Соціальна педагогіка. Управління. 2004. № 11. Випуск 2. С. 47–52.

Мельник Т., Кобилянська Л. 50/50: Сучасне гендерне мислення: словник. Київ : К.І.С., 2005. 280 с.

Соціальна робота з жінками : навчальний посібник для студентів спеціальностей 231 Соціальна робота та 232 Соціальне забезпечення (Галузь знань 23 Соціальна робота) / уклад.: А. І. Войтовська, О. О. Кравченко. Умань : Візаві, 2018. 229 с.

Соціальна робота на підприємстві : навч. посібник / уклад.: Н. М. Коляда. Умань : ФОП Жовтий О. О., 2016. 84 с.

Ткалич М.Г. Гендерна психологія : навч. посіб. Київ : Академвидав, 2011. 248 с.

Ярошенко А. О., Варбан М. Ю., Шульга Л. О. Особливості надання медичних та соціальних послуг для вразливих категорій населення з використанням ґендерно-чутливого підходу : навч. посіб. / за заг. ред. Ярошенко А. О. К. : МБФ «Альянс громадського здоров’я», 2017 112 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-15

Як цитувати

КОРПАЧ, Н., & ПЕТРУК, В. (2022). ГЕНДЕРНІ АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З ЛЮДЬМИ ПОХИЛОГО ВІКУ. Ввічливість. Humanitas, (4), 84–90. https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.4.12

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають