СОЦІАЛІЗАЦІЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ У ПРОЦЕСІ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.6.1

Ключові слова:

соціалізація, волонтерська діяльність, волонтерство, студентська молодь, функції волонтерської діяльності

Анотація

У статті розкрито особливості соціалізації студентської молоді у процесі волонтерської діяльності. Визначено, що соціалізація ‒ це складний і невід'ємний процес взаємодії людини і соціального середовища; важливий елемент становлення повноцінної особистості в сучасному світі. Зазначено, що одним з найефективніших засобів соціалізації студентської молоді є волонтерська діяльність ‒ добровільна участь людей у різноманітних благодійних, громадських або соціальних ініціативах без матеріальної винагороди. Названо такі причини участі студентської молоді у волонтерській діяльності: перспективи, визнання, спілкування, формування професійних компетентностей. На основі теоретичного аналізу літературних джерел виділено та охарактеризовано такі соціально-педагогічні функції волонтерської діяльності як засобу соціалізації студентської молоді: ідентифікаційна, інтегруюча, особистісно-розвиваюча, ціннісно-смислова, професійно-трудова, інноваційно-ініціативна, творчо-перетворювальна, гуманістична, духовно-моральна; функція соціальної компетентності, громадянського виховання, самосвідомості. Авторкою наголошено, що волонтерська діяльність, як ефективний механізм соціалізації, надає студентській молоді унікальну можливість взаємодіяти з різноманітними соціальними групами, розширюючи їхні горизонти і розуміння реальних проблем суспільства. Цей процес не лише сприяє збагаченню соціального досвіду, але й формує в студентів цінність взаємодії, відповідальності перед громадськістю та розвитку критичного мислення щодо соціальних викликів, дозволяє не лише допомагати іншим самореалізовуватися, а й самим опановувати навички успішної соціалізації. У цьому контексті волонтерство виступає не лише як благородна справа, але й як потужний інструмент формування громадянської свідомості та активної життєвої позиції.

Посилання

Бондаренко З. Соціально-педагогічне волонтерство як бренд сучасної студентської молоді. Вісник університету імені Альфреда Нобеля. Серія «Педагогіка і психологія». Педагогічні науки. 2019. № 2 (18). С. 130–136.

Горінов П., Драпушко Р. Волонтерська діяльність в Україні : соціально-правове дослідження : монографія. Київ : Державний інститут сімейної та молодіжної політики, 2022. 240 с.

Доманчук Д. Роль волонтерства у процесі соціалізації студентської молоді. Молодий вчений. 2017. № 2 (42). С. 491–495.

Капська А.Й. Соціальна педагогіка. Київ : Центр навчальної літератури, 2006. 468 с. С. 6–7.

Козубовський Р.В. Студентська молодь як важливий ресурс волонтерства. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Педагогіка. Соціальна робота. 2013. Вип. 28. С. 76–78.

Посібник волонтера / В.В. Вашкович та ін. Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2022. 88 с.

Романовська Л.І. Волонтерство як засіб професійної соціалізації майбутніх соціальних працівників. Наукові записки. Серія : Педагогіка. 2013. № 1. С. 77–82.

Слуцький Я. Соціалізація студентів коледжу за допомогою участі у волонтерській діяльності. Молодь і ринок. № 4 (159). 2018. С. 41–44.

Тлумачний словник-мінімум із соціальної педагогіки та соціальної роботи / упор. Л.В. Лохвицька. 2-ге вид., оновл. Тернопіль : Мандрівець, 2017. 232 с.

Янц Н.Д. Основи діяльності волонтерів : Курс лекцій. Переяслав. 2009. URL: https://studfile.net/preview/5196862/page:2/ (дата звернення: 17.12.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20

Як цитувати

ГУЦУЛЯК, Л. (2023). СОЦІАЛІЗАЦІЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ У ПРОЦЕСІ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ. Ввічливість. Humanitas, (6), 3–7. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.6.1

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ