ВПЛИВ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПРОФЕСІЙНЕ СТАНОВЛЕННЯ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.3.1

Ключові слова:

волонтерська діяльність, волонтерство, майбутні соціальні працівники, професійна діяльність.

Анотація

У статті проаналізовано вплив волонтерської діяльності на професійне становлення майбутніх соціальних працівників. На основі аналізу наукової літератури розглянуто сутність синонімічних понять «волонтерство», «волонтерська діяльність» та «волонтерський рух». Зазначено, що волонтерство виступає першочерговим елементом та основою розвитку професійної соціальної роботи. Ця форма діяльності є надзвичайно важливою для розвитку особистості та підготовки майбутніх соціальних працівників, адже надає їм можливість отримати практичний досвід, розвинути соціальну компетентність, а також культивувати міжособистісні навички, які є необхідними для успішної професійної діяльності у соціальній сфері. Авторкою наголошено, що волонтерська діяльність допомагає майбутнім соціальним працівникам розширити свій світогляд на різноманітні соціальні проблеми та виклики, які існують у суспільстві; сприяє формуванню професійних цінностей, таких як справедливість, повага до людської гідності, толерантність та відповідальність; дозволяє побачити реальні обличчя соціальних проблем; дає змогу отримати цінний досвід у сфері управління та розвинути навички, які є необхідними для ефективного функціонування у професійній діяльності; допомагає знайти своє покликання та визначити напрямок своєї професійної діяльності; дозволяє побудувати корисні зв'язки у сфері соціальної роботи; може стати вагомим плюсом при пошуку роботи у соціальній сфері. Вказано, що волонтерська діяльність у соціальній сфері є не тільки шляхом до власного розвитку, а й важливим інструментом для покращення якості життя та підтримки тих, хто потребує допомоги. Волонтерство відкриває двері до багатогранного та важливого світу соціальної роботи, де допомога і підтримка стають головними завданнями, а власний внесок може змінити життя людей до кращого.

Посилання

Бех І.Д. Вибрані наукові праці. Виховання особистості. Чернівці: Букрек, 2015. 640 с.

Бондаренко А., Вдовцов Ю. Посібник по роботі з волонтерами. Київ, 2021. 164 с.

Волонтерський рух в Україні: тенденції розвитку. Вайнола Р.Х., Капська А.Й., Комарова Н.М. та ін. Київ : «Академпрес», 1999. 112 с.

Калениченко Р.А. Волонтерство в соціальній роботі : навчальний посібник. Київ : КиМУ, 2008. 86 с.

Менеджмент волонтерських груп від А до Я : навчально-методичний посібник / за ред. Т. Лях. Київ : Версо- 04, 2012. 288 с.

Менеджмент волонтерських програм : посібник для підготовки менеджерів волонтерських програм / Т. Журавель та ін. ; за ред. Т. Сила, Т. Лях. Київ : ФОП Буря О.Д., 2020. 174 с.

Посібник волонтера / В.В. Вашкович та ін. Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2022. 88 с.

Про волонтерську діяльність : Закон України від 19.04.2011 № 3236-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/3236-17#Text (дата звернення: 20.08.2023).

Тлумачний словник-мінімум із соціальної педагогіки та соціальної роботи / упор. Л.В. Лохвицька. 2-ге вид., оновл. Тернопіль : Мандрівець, 2017. С. 30.

Червоненко К.С. Формування соціальної компетентності майбутніх соціальних працівників засобами волонтерської діяльності. Науковий часопис національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія 5. Педагогічні науки: реалії та перспективи. Випуск 77. Київ : Видавничий дім «Гельветика», 2020. С. 216-220.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-10

Як цитувати

ГУЦУЛЯК, Л. (2023). ВПЛИВ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПРОФЕСІЙНЕ СТАНОВЛЕННЯ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ. Ввічливість. Humanitas, (3), 3–7. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.3.1

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ