ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНІК МАЙНДФУЛНЕС У СОЦІАЛЬНІЙ РОБОТІ: РЕФЛЕКСІЯ ДОСВІДУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.5.9

Ключові слова:

майндфулнес, майндфулнес-практики, соціальна робота, усвідомлення, підвищення самооцінки, наснаження, нейропластичність, тренування

Анотація

В останні роки у соціальних науках дедалі більшої популярності набувають інструменти та техніки, які наснажують клієнтів до усвідомлення, розуміння та прийняття природи власного «Я». Одним із таких інструментів є майндфулнес, який включає як саморегуляцію уваги (процес спрямування уваги і усвідомлене спостереження за потоком думок, емоцій, тілесних відчуттів, які людина переживає тут і зараз), так і орієнтованість на досвід (відкрите, зацікавлене прийняття власного досвіду в певний момент часу). Ця наукова розвідка ґрунтується на рефлексивному осмисленні та аналізу авторського досвіду використання майндфулнес-практик в експериментальних інтервенціях із соціальної роботи, зокрема у розкритті методологічних особливостей застосування окремих майндфулнес-технік, специфічних труднощів, які можуть виникати при їх використанні, вимог до підготовки тренерів, що працюватимуть з даною методологією та його переваги. Техніки апробовано в рамках експериментальних інтервенцій для жінок, що живуть з ВІЛ/СНІД, мають малолітніх дітей та опинилися у складних життєвих ситуаціях «Майстерня можливостей» (2012-2014 рр., Дніпро, Полтава, Черкаси, Чернігів) та інтервенції з розвитку, сильних сторін батьків, що виховують дітей з аутизмом (2021 р., Львів). У статті розкрито специфіку використання вправ «Я перед дзеркалом» та «Мій образ», спрямованих на трансформацію самооцінки клієнтів соціальної роботи. Досвід апробації практик майндфулнес в інтервенціях із соціальної роботи демонструє позитивні результати щодо піднесення самооцінки учасників, поведінкових змін, покращення фізичного та психоемоційного самопочуття, пошуку внутрішніх ресурсів, підвищення їх здатності до самомотивації та самонаснаження. Обговорено вимоги до підготовки тренерів у роботі з майндфулнес-техніками та перешкоди й ризики, на які слід зважати під час використання технік майндфулнес.

Посилання

Гальчинська О., Семигіна Т. Втручання з розвитку економічної самостійності «Майстерня можливостей». Київ: Поліграф-плюс, 2017.

Дем’яненко Б., Ратинська І. Майндфулнес засіб формування емоційного інтелекту та метод психологічної корекції емоційних та поведінкових порушень у дітей та підлітків з порушеннями психофізичного розвитку. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія 19: Корекційна педагогіка та спеціальна психологія . 2021. Вип. 40. С. 27-137.

Пенман Д., Вильямс М. Усвідомленість. Як знайти гармонію в нашому шаленому світі / Пер. з англ. Харків: Моноліт-Bizz, 2021.

Ситник С. І., Пономарьова В. К., Трофімова Д. О. Практика майндфулнес як засіб подолання стресу в часи пандемії. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія : Психологія. 2021. Вип. 3. С.50–53.

Столярик О., Семигіна Т. Соціальна робота із сім’ями, які виховують дітей з аутизмом: інтервенція з розвитку сильних сторін. Таллінн: Teadmus, 2022.

Baer R. A., Smith G. T., Hopkins J., Krietemeyer J., Toney L. Using selfreport assessment methods to explore facets of mindfulness. Assessment. 2006. Vol. 13(1). Р. 27-45.

Bishop S. R. et al. Mindfulness: A proposed operational definition. Clinical psychology: Science and practice. 2004. Vol. 11(3). Р. 230-241.

Kabat-Zinn J. Wherever You Go, There You Are : Mindfulness Meditation in Everyday Life. Westport: Hyperion Press, 1994.

Neece C. L. Mindfulness-based stress reduction for parents of young children with developmental delays. Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities. 2014. Vol. 27(2). Р. 174–186.

Schuman-Olivier Z. et al. Mindfulness and behavior change. Harvard Review of Psychiatry. 2020. Vol. 28(6). Р. 371–394.

Semigina T. Development the strengths-based approaches in modern social work. Paradigms of the Modern Educational Process: Opportunities and Challenges for Society. Dallas: Primedia eLaunch LLS, 2019. Р. 96-105.

Siegel D. Mindsight. The New Science of Personal Transformation. New York: Bantam, 2010.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-28

Як цитувати

СЕМИГІНА, Т., & СТОЛЯРИК, О. (2023). ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНІК МАЙНДФУЛНЕС У СОЦІАЛЬНІЙ РОБОТІ: РЕФЛЕКСІЯ ДОСВІДУ. Ввічливість. Humanitas, (5), 67–75. https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.5.9

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають