РОЗВИТОК ДУХОВНОСТІ СУЧАСНОЇ МОЛОДІ В ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОГО СТАНОВЛЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2024.3.6

Ключові слова:

духовність, цінності, моральні принципи, культура, сучасна молодь, професійне становлення

Анотація

У статті обґрунтовується необхідність навчання сучасної молоді людинознавству, акцентуючи на тому, що знання набувають справжньої цінності лише тоді, коли сприяють підвищенню людяності. Обговорюються такі моральні принципи, як гуманність, милосердя, взаємодопомога, віра та любов до людей, які були закладені християнством і стали основою нової культури. Висвітлено важливість інтеграції цих цінностей у систему освіти з метою формування гармонійної та морально зрілої особистості. Подано, що реформування національної системи освіти в контексті культурного, соціального, інтелектуального, духовного та економічного розвитку суспільства зумовлює необхідність підготовки нової генерації фахівців. Такі фахівці повинні бути здатні осмислювати педагогічні реалії, враховувати досвід минулого та ефективно функціонувати в умовах полікультурного освітнього середовища. Ця ідея знайшла своє відображення в нормативно-правових документах, які визначають сучасну європейську гуманітарну політику з урахуванням національних особливостей та духовних цінностей. З’ясовано, що у контексті інтеграції України до міжнародної освітньої спільноти, однією з ключових ідей виховання є принцип культуровідповідності. Цей принцип визначає зміст виховного процесу, який базується на загальнолюдських цінностях, а також на цінностях і нормах національної культури та регіональних традицій. Формування духовних цінностей майбутніх учителів початкової школи під час навчально-виховного процесу відіграє важливу роль у становленні особистості, яка зможе гідно представляти свою країну і поважати представників інших культур. У статті духовні цінності визначаються як специфічний вид цінностей, що максимально відповідають сутнісним силам людини і сприяють її оптимальній самореалізації. Вони є основою гуманізації суспільних відносин та утвердження людини як найвищої цінності в ієрархії цінностей. Зазначено, що суспільству, стурбованому перспективами свого «майбутнього», проблема трансляції духовних цінностей притаманна практично завжди. Інша справа, що в переломні моменти історії відсутність трансляції культури, злам традиційних цінностей призводять до спотворення і спрощення в духовній сфері особистості.

Посилання

Богуш А. М. Уроки духовності дітям. Одеса: СВД Черкасов, 2005. 126 с.

Калита Н., Пантюк М., Садова І. Духовний розвиток особистості: історико-педагогічний аспект. Молодь і ринок. № 2 (188), 2021. С. 27–31.

Помиткін Е. О. Психологія духовного розвитку особистості: монографія. К.: Наш час. 2006. 280 с.

Русова С. Українська національна школа. Україна. 1991. № 5. С. 44–46.

Савчин М. В. Духовний потенціал людини: навчальне видання (монографія). Вид. 2-ге. Івано-Франківськ, 2010. С. 141.

Сагач Г. Слово животворяще (духовні засади педагогічної риторики) : навчальний посібник з педагогічної риторики для вищих і середніх навчальних закладів України. К.: Пошук, 2000. 286 с.

Сидоренко Л. С. Формування духовних цінностей майбутніх учителів початкової школи в навчально-виховній діяльності педагогічного університету: монографія. Дрогобич: РВВ ДДПУ імені Івана Франка, 2011. 160 с.

Сухомлинська О.В. Духовно-моральне виховання дітей та молоді: загальні тенденції й індивідуальний пошук. Київ: Добро. 2006. С. 13.

Сухомлинський В. Вибрані твори: у 5-ти т. Київ: Радянська школа, 1977. C. 86.

Ушинський К. Д. Вибрані педагогічні твори : у 2 т. К. : Рад. школа, 1983. Т. 1. С. 116.

Фасоля А. Формування духовного світу особистості: від теорії до практики. Рідна школа. 1999. № 3. С. 59–61.

Шевченко Г.П. Проблеми духовності людини ХХІ століття. Духовність особистості6 методологія, теорія і практика. № 5 (52). 2012. С. 241 250.

Юзвак Ж. Духовність: погляд психолога. Початкова школа. 2000. № 3. С. 5–7.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-12

Як цитувати

РУСИН, Г., & ЗОЗУЛЯК-СЛУЧИК, Р. (2024). РОЗВИТОК ДУХОВНОСТІ СУЧАСНОЇ МОЛОДІ В ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОГО СТАНОВЛЕННЯ. Acta Paedagogica Volynienses, (3), 42–48. https://doi.org/10.32782/apv/2024.3.6

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ПОЧАТКОВА ОСВІТА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають