КРИТЕРІЇ ТА ПОКАЗНИКИ СФОРМОВАНОСТІ ПРОФЕСІЙНО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.6.8

Ключові слова:

професійно-педагогічне підприємництво, критерії, показники, вчитель початкової школи, професійна компетентність

Анотація

У статті розглянуто аспекти формування професійно-педагогічного підприємництва учителя початкової школи на основі визначення критеріїв і показників, що його визначають. Здійснено дефінітивний аналіз наукових розвідок з питань визначення критеріїв і показників у педагогічному дослідженні, а також визначено ознаки, яким вони повинні задовольняти. Визначення критеріїв і показників сформованості професійно-педагогічного підприємництва вчителя початкової школи є одним з головних завдань дослідження, оскільки за його відсутності стає неможливим діагностування рівня його сформованості. При визначенні критеріїв та показників сформованості професійно-педагогічного підприємництва вчителів початкової школи необхідно врахувати інтегративний характер взаємозв’язку інваріантів їх професійної компетентності, що передбачає комплексний підхід до її оцінювання. На основі аналізу науково-педагогічної літератури, застосування особистісно-діяльнісного підходу з дотриманням умов обʼєктивності, адекватності, валідності, комплексності та інтегративності, а також враховуючи інформатизацію освітнього середовища, нами було визначено такі критерії: мотиваційний, діяльнісний, когнітивний, особистісно-рефлексивний, оцінний, ціннісно-орієнтаційний, професійно-пізнавальний, функціонально-компетентнісний, інформаційно-інтегративний. Визначені нами критерії оцінювання в дослідженні конкретизуються показниками, що дають можливість точніше охарактеризувати рівні сформованості професійно-педагогічного підприємництва вчителя початкової школи. Перспективою подальших наукових розвідок є добір та розробка відповідного діагностичного інструментарію. Також у системі розроблених критеріїв та показників доцільно встановити мінімальне (порогове) значення, за якого можна констатувати їх сформованість і максимальне значення, а також говорити про високу імовірність використання сформованого професійно-педагогічного підприємництва вчителя в процесі його професійного розвитку та самореалізації.

Посилання

Гіжевський В.К., Головченко В.В., Ковальський В.С. Популярна юридична енциклопедія. Київ : Юрінком Інтер, 2002. 528 с.

Галімов А.В. Теоретико-методичні засади підготовки майбутніх офіцерів-прикордонників до виховної роботи з особливим складом : монографія. Хмельницький, 2004. 376 с.

Гора Н.В. Педагогічні умови формування професійної компетентності майбутніх товарознавців. Молодий вчений. Педагогічні науки. 2018. № 6(58). С. 134–137.

Корнілова А. Ключові кваліфікації компетентності особистості у вищих навчальних закладах Німеччини. Шлях освіти. 2005. № 3. С. 18–22.

Максимова О.О. Методичні засади підготовки майбутніх вихователів ДНЗ до створення ситуації успіху в ігровій діяльності дітей. Митець – культура – виміри часу. Міжнародні наукові читання 2017 в Музеї Бориса Лятошинського в Житомирі: зб. Статей. Житомир : Вид. О.О. Євнок, 2017. С. 246–255.

Новиков А.М. Методология образования. Москва : «Эгвес», 2006. 488 с.

Семенова А.В. Парадигмальне моделювання у професійній підготовці майбутніх учителів : монографія. Одеса : Юридична література, 2009. 504 с.

Семенюк О. Ціннісна орієнтація як основа формування професійної компетентності. URL: http://apau.org.ua /2016/03/16/professyonalnaya-competence/ (дата звернення: 10.12.2021).

Тернопільська В., Дерев’янко О. Визначення критеріїв сформованості професійної компетентності майбутніх гірничих інженерів. Науковий часопис НПУ імені М.П. Драгоманова. Педагогічні науки: реалії та перспективи. 2012. № 31. С. 264–226.

Яременко В.В., Сліпушко О.М. Новий тлумачний словник української мови. Київ : Аконіт, 2001. Т. 2. 911 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-14

Як цитувати

КІНАХ, Н. (2022). КРИТЕРІЇ ТА ПОКАЗНИКИ СФОРМОВАНОСТІ ПРОФЕСІЙНО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ. Acta Paedagogica Volynienses, (6), 46–52. https://doi.org/10.32782/apv/2021.6.8

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА