ПРАЦЕТЕРАПІЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ В УМОВАХ РЕАБІЛІТАЦІЙНОЇ УСТАНОВИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.6.21

Ключові слова:

особа з інвалідністю, соціальні та реабілітаційні послуги, працетерапія, самореалізація, самообслуговування, соціальна адаптація, інтеграція

Анотація

У статті автори розглядають процес працетерапії осіб з інвалідністю в реабілітаційних установах. Працетерапія – комплекс реабілітаційних заходів для людини з порушенням психічних чи фізичних функцій організму, спрямований на відновлення нормальної діяльності з урахуванням фізичних обмежень (Wikipedia). Сучасна концепція працетерапії включає комплекс підходів, спрямованих на поліпшення функціонування повсякденних фізичних функцій особи з інвалідністю і створення комфортних умов життя, адаптацію навколишнього середовища для людей з інвалідністю, створення можливостей для інтеграції їхніх професійних навичок і забезпечення соціальної адаптації. Повноцінна життєдіяльність більшості клієнтів реабілітаційних установ неможлива без надання їм різних видів допомоги та послуг, що відповідають їхнім соціальним потребам, у тому числі у сфері реабілітаційних та соціальних послуг, спрямованих на організацію активного життя у суспільстві. Своєчасне задоволення індивідуальних потреб осіб з інвалідністю покликане забезпечити компенсацію наявних обмежень життєдіяльності та вимагає пошуку найбільш ефективних шляхів і засобів вирішення проблем в умовах перебування в реабілітаційних установах. Одним із напрямів підвищення якості соціального обслуговування в реабілітаційній установі є впровадження працетерапії. Працетерапія дає змогу адаптувати особу з інвалідністю до зміни умов в особистому та суспільному житті, які відбуваються внаслідок вікових обмежень, захворювання, інвалідності тощо. Результатом впровадження працетерапії стане залучення осіб з інвалідністю в реабілітаційних установах до діяльності з самореалізації та самообслуговування, ініціювання їхньої соціальної активності без порушення прав людини, впровадження у практику нових форм і методів соціального обслуговування.

Посилання

Багрій І.П. Теоретичне осмислення поняття «занятості» у заняттєвій терапії. Теоретичні та практичні аспекти розвитку педагогіки та психології : збірник тез наукових робіт учасників міжнародної наук.-практ. конф. м. Львів, 14–15 червня 2013 р. Львів, 2013. С. 109–112.

Комплексная реабилитация инвалидов : учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений / Т.В. Зозуля и др. ; под ред. Т.В.Зозули. Москва: Издательский центр «Академия», 2005. 304 с.

Миронова С.П. Корекційна психопедагогіка. Олігофрен педагогіка. Підручник. Кам'янець-Подільський : Кам'янець-Подільський національний університет Огієнка, 2015. 312 с.

Мурза В.П. Психолого-фізична реабілітація : підручник. Київ : Олан, 2005. 608 с.

Мухін В.М. Фізична реабілітація : підручник. Київ : Олімпійська література, 2009. 488 с.

Основи реабілітації, фізичної терапії, ерготерапії : підручник / Л.О. Вакуленко та ін. ; за заг. ред. Л.О.Вакуленко, В.В. Клапчука. Тернопіль : Укрмедкнига, 2018. 372 с.

Працетерапія: веб-сайт. URL: https://uk.wikipedia.org/ (дата звернення 23.08.2021)

Працетерапія, як засіб фізичної реабілітації: веб-сайт. URL: https://studfile.net/preview/5604555/ (дата звернення 19.08.2021)

Синьов В.М. Корекційна психопедагогіка, Олігофрен педагогіка. Підручник. Частина І. Київ : Видавництво НПУ імені М.П.Драгоманова, 2007. 238 с.

Хейлвейл І.П. Ерготерапія. International Child Vevelopment Center: веб-сайт. URL: http://autism.am/occupational-therapy-ergotherapy (дата звернення 15.08.2021)

Холостова Є.І. Технології соціальної роботи. Підручник. Москва : ІНФРА, 2004. 400 с.

Холостова Е.И. Социальная работа с инвалидами. Учебное пособие. Моска : Издательско-торговая корпорация «Дашков и Кº», 2013. 240 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-14

Як цитувати

ГУСЄВА, Т., & БОНДАРЕНКО, Ю. (2022). ПРАЦЕТЕРАПІЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ В УМОВАХ РЕАБІЛІТАЦІЙНОЇ УСТАНОВИ. Acta Paedagogica Volynienses, (6), 136–141. https://doi.org/10.32782/apv/2021.6.21

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА