ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПРОТИДІЇ ЖОРСТОКОМУ ПОВОДЖЕННЮ З ДІТЬМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2022.1.1.24

Ключові слова:

дитина, жорстоке поводження, протидія жорстокому поводженню, зарубіжний досвід

Анотація

У статті автором охарактеризовано особливості соціально-педагогічної роботи щодо протидії жорстокому поводженню з дітьми за кордоном. Окреслено основні напрями роботи щодо профілактики та протидії жорстокому поводженню з дітьми. Зазначено, що на державному рівні ведеться робота з удосконалення чинного законодавства з метою покращення політики держави в питаннях захисту прав дітей, насамперед дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; розробляються нові законопроєкти, якими передбачається створення соціально-реабілітаційних центрів – дитячих містечок як комплексу закладів для перебування дітей, що опинилися в кризових ситуаціях чи складних життєвих обставинах, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-сиріт, безпритульних та бездоглядних дітей. Обґрунтовано необхідність удосконалення вітчизняного досвіду роботи з дітьми через застосування системного підходу в процесі педагогічної діагностики та розширення соціального досвіду дітей, а також формування життєвих навичок захисту своїх прав та інтересів. У статті наголошено на такому: хоча в нашій державі вживають заходів для подолання жорстокого ставлення до дітей, однак це негативне явище продовжує поширюватися. Мають місце низький рівень знань щодо цього в спеціалістів, які вирішують питання захисту прав дітей, а також недостатність висвітлення проблеми. Тому автор наголошує на тому, що надзвичайно важливо в роботі вітчизняних фахівців соціальної сфери враховувати зарубіжний досвід протидії жорстокому поводженню з дітьми. Позитивний зарубіжний досвід слід ширше пропагувати серед фахівців соціальної сфери, соціальних педагогів та активніше впроваджувати в практику соціально-педагогічної діяльності в нашій країні.

Посилання

Горбова Г.О. Зарубіжний досвід у сфері протидії насильства в сім’ї (на прикладі окремих країн Європи). Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія Юридичні науки. Випуск 2–3. Том 3. 2015. С. 211–215.

Запобігання та протидія насильства у сім’ї / За ред. І.М. Трубавіної. Методичні рекомендації для соціальних працівників. Київ : ДЦССМ, 2004. 144 с.

Захаров А. Как предупредить отклонения в поведении ребенка. Москва : 1996. 128 c.

Збірник законодавчих та нормативних актів з питань соціального та правового захисту / за ред. Кияниці З.П., Смирнова М.О. Київ, 2002. 134 с.

Коваль Л.Г., Звєрєва І.Д., Хлєбік С.Р. Соціальна педагогіка. Соціальна робота. Київ : ІЗМН, 1997. 392 с.

Коломоєць О.Д. Світовий досвід протидії насильству в сім’ї. Наукові записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. Серія «Юридичні науки». Том. 24(63). № 1. 2011. С. 202–208.

Левченко К.Б. Стан діяльності органів внутрішніх справ України з протидії гендерному насильству / В зб. : Проблеми освіти. Науково-методичний збірник. Київ : Науково-методичний центр вищої освіти, 2006. Спецвип. С. 170–176.

Легенька М.М. Зарубіжний досвід протидії насильству в сім’ї та можливості його використання в Україні. Право і безпека. 2017. № 4 (67). С. 111–116.

Міжнародний досвід попередження та протидії домашньому насильству : монографія / А.О. Галай, В.О. Галай, Л.О. Головко та ін.; за заг. ред. А.О. Галая. Київ : КНТ, 2014. 160 с.

Шаргородська С. Насилля в сім’ї: види, наслідки, шляхи подолання. Соціальний педагог. 2007. № 2. С. 14–16.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-14

Як цитувати

ГРИНИК, І. (2022). ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПРОТИДІЇ ЖОРСТОКОМУ ПОВОДЖЕННЮ З ДІТЬМИ. Acta Paedagogica Volynienses, 1(1), 152–157. https://doi.org/10.32782/apv/2022.1.1.24

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА