ОСОБЛИВОСТІ КОРЕКЦІЙНО-РОЗВИТКОВОЇ РОБОТИ ЛОГОПЕДА З ДІТЬМИ ІЗ ВРОДЖЕНИМИ НЕЗРОЩЕННЯМИ ГУБИ ТА ПІДНЕБІННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2022.1.1.36

Ключові слова:

ринолалія, корекція, вроджені незрощення губи та піднебіння

Анотація

У статті розглядається специфіка корекційно-розвиткової роботи логопеда з дітьми із вродженими незрощеннями губи та піднебіння, що заснована на необхідності розуміння специфічних рис та проблем цієї патології, що зумовлює соціальну спрямованість вивчення цієї проблеми. У сучасному світі людина, що має вроджену патологію щелепно-лицьової області, повинна розглядатися не тільки як об'єкт медичного впливу та соціально-педагогічної допомоги, але і як активний суб'єкт соціуму, що створює умови для самореалізації. Метою роботи є впорядкування та узагальнення наявних нині напрямів, методів та форм корекційно-розвиткової роботи з дітьми із ринолалією у різні вікові періоди та на різних етапах реабілітації (доопераційному та післяопераційному). Визначено важливість диференціальної діагностики дітей для правильного вибору завдань та методів здійснення корекційно-розвиткової роботи. Акцентується увага на показниках, на підставі яких формується логопедичний висновок, та у разі потреби призначаються додаткові обстеження. Методологія дослідження будувалася на теоретичних засадах порівняння та узагальнення наукових даних у галузі медицини, логопедії, корекційної педагогіки з метою визначення теоретико-методологічних засад дослідження. Наукова новизна дослідження полягає у висвітленні змісту методик ранньої комплексної корекційно-розвиткової роботи з дітьми із вродженими незрощеннями губи та піднебіння з урахуванням сучасних методів ранньої хірургічної корекції, темпу психомовленнєвого розвитку дітей. Отже, успішність корекційного процесу залежить не тільки від систематичної логопедичної роботи, спрямованої на виховання мовленнєвого дихання, розвиток артикуляційних процесів та фонематичного сприйняття, а й від своєчасного хірургічного втручання, медичної реабілітації, психофізіологічного стану дитини.

Посилання

International Perinatal Database of Typical Orofacial Clefts Working Group. Prevalence at birth of cleft lip with or without cleft palate: data from the International Perinatal Database of Typical Oral Clefts. 2010. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20507242/

Волосовец Т.В., Кутепова Е.Н. Коррекция звукопроизносительной стороны речи детей при ринлалии. Методические рекомендации для педагогов ППМС-центров и родителей. Москва: РУДН, 2007. 67 с.

Ермакова И.И. Ошибки при логопедическом исправлении речи после уранопластических операций. Функционально-эстетическая реабилитация больных с врождёнными расщелинами лица. Москва: Институт пластической хирургии и косметологии, 2002. 132 с.

Конопляста С.Ю. Перспективи вирішення проблеми мовленнєвого розвитку дітей із вродженими незрощеннями губи та піднебіння. Дидактичні та соціально-психологічні аспекти корекційної роботи у спеціальній школі: науково-методичний збірник / за ред. В.І. Бондаря, В.В. Засенка. Київ, 2006. Вип. 7. С. 131–134.

Конопляста С.Ю. Ринолалія. Причини, механізми, основні форми порушення. Хрестоматія з логопедії: Історичні аспекти. Дислалія. Дизартрія. Ринолалія: навчальний посібник. Київ, КНТ, 2008. С. 247.

Конопляста С.Ю. Ринолалія від А до Я. Монографія. Київ: Книга-плюс, 2015. 312 с

Корнев, А.Н. Нарушения речевого развития, обусловленные анатомо-физиологическими аномалиями зубочелюстного аппарата. Учебно-методическое пособие. Санкт-Петербург: СПбГПМУ, 2019. 80 с.

Брюховских Л.А. Ринолалия. учебно-методическое пособие . 2-е изд., перераб. и доп. Красноярск, 2013. 104 с.

Харьков Л.В. Ефективність методик первинного хірургічного лікування дітей з вродженим незрощенням губи. Стоматология: от науки к практике. 2013. № 1. С. 38–45.

Шеремет М. К. Логопедія. Підручник. Третє видання, перероблене та доповнене. Київ: Видавничий Дім «Слово», 2014. 672 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-14

Як цитувати

ЦИБУЛЬКО, А. (2022). ОСОБЛИВОСТІ КОРЕКЦІЙНО-РОЗВИТКОВОЇ РОБОТИ ЛОГОПЕДА З ДІТЬМИ ІЗ ВРОДЖЕНИМИ НЕЗРОЩЕННЯМИ ГУБИ ТА ПІДНЕБІННЯ. Acta Paedagogica Volynienses, 1(1), 227–233. https://doi.org/10.32782/apv/2022.1.1.36

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА