КЕЙС-ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЗАСІБ ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА

Автор(и)

  • Ігор РОСКВАС

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2022.1.2.26

Ключові слова:

кейс-технології, самостійна робота, студент, навчальна діяльність, методи навчання, технології навчання

Анотація

Статтю присвячено особливостям застосування кейс-технологій у процесі організації самостійної роботи студентів. Автором запропоновано визначення «кейс-технології»; прослідковано шляхи розвитку кейс-технологій та їхній сучасний стан; виокремлено виклики, які стоять перед викладачем у процесі організації самостійної роботи студентів; запропоновано рекомендації щодо застосування викладачем кейс-технологій у процесі організації самостійної роботи студентів. У статті зазначено, що у стандартах закладів вищої освіти значно збільшуються нормативи часу, відведеного на самостійну роботу студентів. У зв’язку з цим перед викладачем постає питання ефективної організації самостійної роботи студентів. Нові умови передбачають значну індивідуалізацію навчального процесу за активної позиції особи студента. Пошук шляхів удосконалення якості підготовки фахівців змушує заклади вищої освіти переглядати як зміст освіти та навчання, так і технологію процесу творення. Сучасний стан підготовки фахівців у закладах вищої освіти диктує необхідність пошуку нових шляхів підвищення якості їх теоретичної підготовки, готовності до самостійної творчої праці, а головне – засобів і методів підготовки випускника до практичної та професійної діяльності. У вирішенні цього питання може допомогти застосування кейс-технологій. На переконання автора статті, використання кейс-технологій дає можливість організувати навчальний процес таким чином, що кожен студент отримує можливість опанувати навчальний матеріал за окремими темами, предметами на різних рівнях, але не нижче базового, залежно від його здібностей та індивідуальних особливостей. З-поміж низки різноманітних викликів, з якими зіштовхується кожен студент, вважаємо за необхідне виокремити такі: студент, який вибирає собі спеціальність (найчастіше за порадою батьків), не завжди досить активний у навчальному процесі, не може самостійно виконувати, вивчати будь-які теми, практичні завдання, творчо підходити до вирішення поставленої проблеми.

Посилання

Наказ Президента України від 17.04.2002 р. № 347/2002 «Про національну доктрину розвитку освіти». URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/347/2002 (дата звернення: 09.01.22).

Закон України від липня 2014 р. № 1556-VII «Про вищу освіту». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18 (дата звернення: 10.01.22).

Беспалько В.П. Образование и обучение с участием компьютеров (педагогика третьего тысячелетия). Москва, 2002.

Новые педагогические и информационные технологии в системе образования / под. pед. Е.С. Полат. Москва, 2001.

Панфилова А.П. Инновационные педагогические технологии: Активное обучение : уч. пос. для студ. высш. учеб. завед. Москва : Издательский центр «Академия», 2009. 192 с.

Семушина Л.Г., Ярошенко Н.Г. Содержание и технологии обучения в средних специальных учебных заведениях. Москва, 2001.

Ситуационный анализ, или анатомия кейс-метода / под. ред. д-ра социологических наук, профессора Ю.П. Сурмина. Киев : Центр инноваций и развития, 2002. 286 с.

Смолянинова О.Г. Дидактические возможности метода case-study в обучении студентов. URL: //http://ipps.institute.sfukras.ru/sites/ipps.institute.sfukras.ru/files/publications/53_0.pdf (дата звернення: 10.01.22).

Шимутина Е. Кейс-технологии в учебном процессе. Народное образование. 2009. № 2. С. 172–179.

Jin R.K. Case Study Research: Design and Methods. Newbury Park (CA): Sage, 1989. 50 р.

Michiel R., James A. Leenders. Erskine Case research: the case writing process. Research and publications division. School of business administration, the University of Western Ontario. London–Canada, 1989.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-14

Як цитувати

РОСКВАС, І. (2022). КЕЙС-ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЗАСІБ ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА. Acta Paedagogica Volynienses, 2(1), 170–175. https://doi.org/10.32782/apv/2022.1.2.26

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 ПОЧАТКОВА ОСВІТА