ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ ЛЕКСИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ МОЗКОВОГО ШТУРМУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2022.4.16

Ключові слова:

іншомовна мовленнєва діяльність, комунікація, мозковий штурм, лексична компетентність, здобувачі вищої освіти

Анотація

У статті розглянуто іншомовний лексичний аспект проблеми використання інтерактивної технології брейнстормінг на заняттях із практичних курсів англійської мови. Навчання лексики є важливою складовою процесу формування іншомовної комунікативної компетентності. Відомо, що сучасним вимогам навчання лексики найбільш відповідають інтерактивні методи навчання. Вони дають можливість не тільки зреалізувати навчальні цілі, але й підвищити мотивацію до вивчення мови. Лексичну компетентність охарактеризовано як систему із трьох вимірів, тісно пов’язаних між собою: знання значення слова, його (знання) глибина та здатність розуміти ефективні можливості використання слова у контексті. Важливо у процесі вивчення іноземної мови зосередити увагу на різноманітних способах формування рецептивних (сприймання, розуміння, розпізнавання слів у тексті) та репродуктивних (використання слів у мовленні чи на письмі) лексичних навичок, що стануть основою для створення лексичних умінь (лексичної усвідомленості) – здатності студента не лише до запам’ятовування лексичних одиниць, але й до її активного (підсвідомого) використання у непідготовлених чи підготовлених актах мовлення залежно від ситуації. Представлено мозковий штурм як ефективний інтерактивний метод для заохочення усіх без винятку студентів до мовленнєвої діяльності, а також покликаний активувати, мобілізувати пасивні лексичні ресурси, створюючи серію об’єднаних ідей, що призведе до правильної організації мовлення. На основі підручників «Prepare. Studentʼs book and Teacherʼs book from Cambridge University Press», орієнтованих на розвиток всіх видів мовленнєвої діяльності студентів за принципом їх взаємопов’язаного навчання, подано фрагменти різних блоків із завданнями та рекомендації із використанням елементів мозкової атаки або брейн стормінгу, які органічно доповнюють хід заняття з різних тем.

Посилання

Бурлаков М. П. Деякі питання формування іншомовної лексичної навички говоріння. Іноземні мови. 2007. № 2. С. 54–56.

Гаврилюк Н. М. Принципи навчання лексиці на заняттях з іноземної мови у вищих навчальних закладах. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Sitimn_2015_41_53 (дата звернення: 20.09.2022).

Голодюк Л. В. Інтерактивні методи навчання на уроках англійської мови. URL: https://naurok.com.ua/interaktivni-metodi-navchannya-na-urokah-angliysko-movi-263727.html (дата звернення: 22.09.2022).

Загальноєвропейські рекомендації з мовної освіти: вивчення, викладання, оцінювання. URL: http://www.khotiv-nvk.edukit.kiev.ua/Files/downloads/zagalnoyevrop_rekom.pdf (дата звернення: 25.09.2022).

Kosta J., Williams M. Prepare. Student’s book. A2. Level 3. Cambridge : Cambridge University Press. 2nd edition, 2019. 166 p.

Rimmer W. Prepare. Teacher’s book. A2. Level 3. Cambridge : Cambridge University Press. 2nd edition, 2019. 308 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-23

Як цитувати

ОЛИНЕЦЬ, Т. (2022). ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ ЛЕКСИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ МОЗКОВОГО ШТУРМУ. Acta Paedagogica Volynienses, (4), 103–107. https://doi.org/10.32782/apv/2022.4.16

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА