ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ ГАЛУЗІ ЗНАНЬ 01 ОСВІТА/ПЕДАГОГІКА ДЛЯ СФЕРИ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2022.4.24

Ключові слова:

інклюзивна освіта, спеціальна освіта, фахівці педагогічного профілю, заклад вищої освіти, підготовка фахівців, освітня програма, освітній рівень

Анотація

У статті актуалізовано проблему готовності освітян до діяльності в інклюзивному освітньому середовищі. Частково порушено питання щодо того, на базі яких спеціальностей доцільно здійснювати підготовку фахівців педагогічного профілю для сфери інклюзивної освіти: 016 Спеціальна освіта чи 011 Освітні, педагогічні науки, 012 Дошкільна освіта, 013 Початкова освіта. Виявлено, що, згідно даних Урядового порталу (єдиного веб-порталу органів виконавчої влади України), підготовка педагогів та асистентів вчителя є одним з найважливіших чинників якісного інклюзивного навчання у школі. Представлено результати дослідження потреб стейкхолдерів у забезпеченості якості освіти в аспекті впровадження інклюзивного навчання та рекомендації щодо необхідних змін для підвищення якості інклюзивного навчання, корті розроблені для усунення виявлених, в ході дослідження, проблем. З’ясовано, що готовність освітян до роботи в умовах інклюзивної освіти є вкрай недостатньою, у тому числі, і готовність фахівців зі спеціальної освіти; сучасні запити до українських закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку конкурентоспроможних на ринку праці фахівців для сфери інклюзивної освіти, зумовлюють пошук нових підходів та розробку інноваційних, оригінальних освітніх програм. Розкрито результати аналізу затверджених Міністерством економіки України професійних стандартів на предмет наявності вимоги щодо сформованості інклюзивної компетентності в педагогічного працівника. Вивчено освітньо-професійні програми для першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти за якими заклади вищої освіти здійснювали набір абітурієнтів у 2022 році у контексті реалізації інклюзивної парадигми в освіті.

Посилання

Єдина державна електронна база з питань освіти. URL: https://vstup.edbo.gov.ua/offers/ (дата звернення: 01.09.2022).

Мартинчук О.В. Актуалізація проблеми підготовки фахівців зі спеціальної освіти до діяльності в інклюзивному освітньому просторі. Науковий часопис. Випуск 36. Корекційна педагогіка. 2018. С. 74.

Національна стратегія розвитку інклюзивної освіти на 2020-2030 роки. URL: http://surl.li/davon (дата звернення: 07.09.2022).

Підготовка педагогів та асистентів вчителя є одним з найважливіших чинників якісного інклюзивного навчання у школі – дослідження. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/pidgotovka-pedagogiv-ta-asistentiv-vchitelyaye-

odnim-z-najvazhlivishih-chinnikiv-yakisnogo-inklyuzivnogo-navchannya-u-shkoli-doslidzhennya (дата звернення: 07.09.2022).

Статистичні дані. URL: https://mon.gov.ua/ua/osvita/inklyuzivne-navchannya/statistichni-dani (дата звернення: 07.09.2022).

Шеремет М. К., Супрун Д. М., Кондукова С. В. Професійна підготовка фахівців спеціальної освіти в умовах сьогодення. Інноваційні підходи в освіті та реабілітації дітей із особливими освітніми потребами (до 15-річчя ВГО «Українська асоціація корекційних педагогів») : збірник матеріалів ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції, м. Київ, 2020. С. 6–10.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-23

Як цитувати

СИДОРУК, І. (2022). ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ ГАЛУЗІ ЗНАНЬ 01 ОСВІТА/ПЕДАГОГІКА ДЛЯ СФЕРИ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ. Acta Paedagogica Volynienses, (4), 154–158. https://doi.org/10.32782/apv/2022.4.24

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА