ДО ПИТАННЯ ПРО УНІФІКАЦІЮ ОСНОВНИХ ЗАКОНІВ ФІЗИКИ ТА ТЕОРІЇ ІНФОРМАЦІЇ

Автор(и)

Ключові слова:

уніфікація, де Бройль, Ферма, Мопертюї, Лагранж, Гамільтон, Релей, принцип невизначеності, фізика, теорія інформації, відкриті системи

Анотація

Обговорюються основні проблеми уніфікації основних законів фізики та теорії інформації. Аналізуються наступні аспекти цієї проблеми: закони, константи та системи. Досліджується еволюція основних універсальних фізичних законів від оптичного принципу Ферма до принципу дії в їх історичній ретроспективі. Повторно наведено основні термодинамічні принципи, такі як теорема Карно, принцип Пригожина-Гленсдорфа. Відзначається роль фізичних констант у створенні універсальних теорій. Проаналізовано систему фундаментальних фізичних констант Стоуні і Планка та її місце в сучасній теорії. Показано вплив розвитку фізичних теорій на виникнення та розвиток теорії систем. Згідно з Е. Б. де Кондильяком, будь-яка сукупність зв'язаних елементів є системою. Більш того, частина цих елементів є принципами, за якими була створена відповідна система. При цьому кількість принципів має бути мінімальною, а краще – однією. Теорія інформації аналізується на основі її універсального принципу – теореми Шеннона. Показано зв'язок фізики з теорією інформації. Для цього була використана теорія інформаційно-фізичних структур. Більш універсальну уніфікацію отримало узагальнення з формули Л. де Бройля про еквівалентність кількості впорядкованої та невпорядкованої інформації. Показано, що на основі безрозмірної величини, яку можна інтерпретувати як безрозмірну дію, так і як безрозмірну ентропію, можна як частковий випадок отримати основні універсальні закони фізики та теорії інформації. У цьому випадку аналогія між термодинамічною та інформаційною ентропією стає більш очевидною наглядною. Проаналізовано та обговорено подальші перспективи розвитку та застосування запропонованих методів уніфікації в різних галузях сучасної науки, включаючи вербальні та невербальні системи знань. Також висловлюється ідея про можливість створення єдиної системи знань.

Посилання

Barrow J. D., Tippler F. The Anthropic Cosmological Principle. Oxford: University Press, 1986, 676 p.

Bohr N. The Quantum Postulate and the Recent Development of Atomic theory.// Nature, Supplement, 1928,121: 580–590.

De Broglie L. Thermodynamique du point isolé (Thermodynamique cachée des particules). Paris: Gauthiers Villars, 1964, 104 р.

De Condillac E. B. Traite des systemes. New York: Kessinger Publishing, 2009, 127 p.

George F. H. Philosophical foundations of cybernetics. Tunbridge Wells: Abacus Press, 1979, 157 p.

Perina J. Coherence of light. Berlin: Springer Verlag, 1985. 350 p.

Shannon C. Mathematical Theory of Communications, The Bell System Technical Journal, 1948, 27: 379–423, 623–656.

Трохимчук П. П. Теоретична фізика. Луцьк: Вежа-Друк, 2017. 260 с.

Trokhimchuck P. P. Theories of Everything: Past, Present, Future. Saarbrukken: Lambert Academic Publishing, 2021. 260 p.

Трохимчук П. П. Теорія оптимальних динамічних (інформаційно-фізичних) структур. Доповіді Академії наук України, 1992, № 1: 22–25.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-11

Як цитувати

ТРОХИМЧУК, П. (2024). ДО ПИТАННЯ ПРО УНІФІКАЦІЮ ОСНОВНИХ ЗАКОНІВ ФІЗИКИ ТА ТЕОРІЇ ІНФОРМАЦІЇ. Фізика та освітні технології, (1), 74–79. вилучено із http://journals.vnu.volyn.ua/index.php/physics/article/view/1762

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають