ТОЛЕРАНТНІСТЬ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ЯК РЕСУРС ПОДОЛАННЯ ЕМОЦІОГЕННИХ СИТУАЦІЙ

Автор(и)

  • Вадим Петрович Пісоцький
  • Анжела Михайлівна Горянська

DOI:

https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.2.20

Ключові слова:

толерантність майбутніх вчителів, комунікативна толерантність, комунікативна установка, емоціогенна ситуація, копінг-стратегії.

Анотація

У статті представлено теоретичний доробок дослідження толерантності як ресурсу подолання емоціогенних ситуацій та негативних емоційних станів, а також результати комплексного емпіричного дослідження вибірки майбутніх вчителів, що включало діагностування рівня їх комунікативної толерантності та комунікативної установки, самооцінки психічних станів (тривожність, фрустрація, агресивність, ригідність) та копінг-стратегій (за Р. Ларусом і С. Фолкман). Проведено предметний аналіз поняття «толерантність» як внутрішнього психологічного ресурсу особистості в умовах адаптації / самодетермінації. Констатовано, що толерантність є складною системою життєвих цінностей, переконань і ставлень особистості, її смислових і комунікативних установок, захисних та поведінкових механізмів (асертивність, копінг-стратегії), яка забезпечує баланс психологічної стійкості (збереження своєї цілісності) і змінюваності відповідно до вимог її соціального оточення. Досліджувана вибірка майбутніх вчителів показала допустимі результати з діагностики психічних станів, комунікативної толерантності та високі з негативної комунікативної установки. Серед стратегій подолання найбільшим попитом користуються «самозвинувачення», «пошук соціальної підтримки», «самоконтроль», «позитивна переоцінка». Найменше майбутні вчителі обирають конфронтаційну стратегію. Зроблено загальний висновок, що толерантність особистості та копінг-стратегії майбутніх вчителів тісно пов’язані між собою: з одного боку, копінг-стратегії з позитивною спрямованістю посилюють інструментальне оснащення толерантності, роблять її більш ресурсною, дієвою та активною, з іншого боку, толерантна особистість орієнтується на вибір і реалізацію копінг-стратегій з позитивною просоціальною спрямованістю.

Посилання

Горянська А.М. Психологія толерантності: методичні матеріали до спецкурсу. Ніжин : Вид-во НДУ ім. М. Гоголя, 2012. 158 с.

Горянська А.М., Пісоцький В.П. Особливості взаємозв’язку комунікативної толерантності майбутніх менеджерів із показниками їх емоційного інтелекту та толерантності до невизначеності. Вісник Львівського університету. Серія психологічні науки. 2022. Випуск 13. С. 115–122.

Іщенко Ю.А. Толерантність як філософсько-світоглядна проблема. Філософська і соціологічна думка. 1990. № 4. С. 44–56.

Lazarus R.S., Folkman S. Stress, appraisal and coping. New York : Springer Publishing Company, 1984. 456 р.

Weber H. Belastung sverarbeitung. Fur Klinische Psychologie. 1992. № 21(1). Р. 17–27.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-08

Як цитувати

Пісоцький, В. П., & Горянська, А. М. (2023). ТОЛЕРАНТНІСТЬ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ЯК РЕСУРС ПОДОЛАННЯ ЕМОЦІОГЕННИХ СИТУАЦІЙ. Психологічні студії, (2), 155–164. https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.2.20

Номер

Розділ

Статті