ЗАСТОСУВАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЯК ЗАСОБУ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ НАВЧАННЯ ПРИ ВИВЧЕННІ ХІМІЇ ТА БІОЛОГІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/pcsd-2023-4-8

Ключові слова:

навчання біології та хімії, комп᾿ютеризація, цифрові технології, інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ), підготовка майбутніх фахівців

Анотація

Інформаційний етап розвитку сучасного суспільства зумовлює актуальність обраної теми. Метою статті є дослідження застосування цифрових технологій як засобу підвищення якості навчання при вивченні хімії та біології. У ході дослідження використано такі методи дослідження, як аналіз психолого-педагогічної, наукової та навчально-методичної літератури, спостереження. У статті розглянуто цифрові технології які використовуються під час вивчення хімії та біології їх роль у професійній підготовці майбутніх вчителів хімії та біології, практичний аспект використання нових інформаційних технологій в педагогічному процесі. Розглянуто оптимальні умови реалізації методики застосування комп᾿ютера у системі професійно-методичної підготовки. Інформаційно-комунікаційна наповненість освітнього процесу підвищує роль природничої підготовки, формуючи у студентів цілісне природничо-наукове уявлення про навколишній світ. Цифрові технології у вивченні хімії та біології відкривають нові технологічні можливості навчання і мають численні переваги у організації навчального процесу. Впровадження ІКТ у сучасну освіту суттєво прискорює передавання знань і накопиченого технологічного та соціального досвіду людства не тільки від покоління до покоління, а й від однієї людини до іншої. Сучасні ІКТ, підвищуючи якість навчання й освіти, дають змогу людині успішніше й швидше адаптуватися до навколишнього середовища, до соціальних змін. Це дає кожній людині можливість одержувати необхідні знання як сьогодні, так і в постіндустріальному суспільстві. Активне й ефективне впровадження цих технологій в освіту є важливим чинником створення нової системи освіти, що відповідає вимогам ІС і процесу модернізації традиційної системи освіти.

Посилання

Артемова Л. М. Розвиток творчих здібностей учнів на уроках хімії з використанням ІКТ. Хімія. 2011. Липень (№ 13-14). с. 5-7.

Безноско І. Використання інформаційно-комунікаційних технологій у процесі підготовки фахівців природничо-математичних спеціальностей. Актуальні питання гуманітарних наук. 28, 2020. 144-148.

Гура А.Н. Інформаційно-комунікаційні технології в підготовці майбутніх учителів природничих спеціальностей. Молодий вчений, 7 (59), 2018. 64-66.

Дичківська І.М. Інноваційні педагогічні технології. Навчальний посібник. Київ : Академвидав, 2004. 352 c.

Зламанюк Л. М. Особливості професійної діяльності сучасного вчителя хімії. Біологія і хімія в школі. 2011. № 3.

Козлакова Г.О. Теоретичні і методичні основи застосування інформаційних технологій у вищій технічній освіті: монографія. Київ : ІЗМН, ВІПОЛ, 1997. 180 с.

Кононенко Н. Мультимедіа на уроках хімії. Біологія і хімія в школі. 2009. № 4. С. 38-39.

Міронець Л. Створення та використання комп’ютерних презентацій під час викладання біології. Рідна школа. 2008. № 1,2. с. 40-42.

Сліпчук І. Дидактичні можливості інформаційних технологій у навчанні біології. Біологія і хімія в школі. 2006. № 5 С. 32-34.

Шумська Н. Комп’ютерні технології у навчанні хімії. Біологія і хімія в школі. 2006. № 6. С. 24.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

ЛЮЛЕНКО, С., & ПОДЗЕРЕЙ, Р. (2023). ЗАСТОСУВАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЯК ЗАСОБУ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ НАВЧАННЯ ПРИ ВИВЧЕННІ ХІМІЇ ТА БІОЛОГІЇ. Проблеми хімії та сталого розвитку, (4), 66–71. https://doi.org/10.32782/pcsd-2023-4-8

Номер

Розділ

ОСВІТНІ, ПЕДАГОГІЧНІ НАУКИ. ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА