ЕКОЛОГО-СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ОСНОВНИХ АСПЕКТІВ ВЕДЕННЯ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/pcsd-2022-2-3

Ключові слова:

лісове господарство, еколого-статистичний аналіз, лісовідновлення, лісорозведення.

Анотація

В умовах наростаючого антропогенного впливу на лісові екосистеми виникає потреба в контролі за використанням цього цінного природного ресурсу. Тернопільська область володіє унікальним природним потенціалом. Значна територія області вкрита лісовими масивами, основну частку яких займають широколистяні породи. Еколого-статистичне дослідження основних аспектів ведення лісового господарства Тернопільської області, виявлення ключових тенденцій лісокористування є одним із пріоритетних завдань, оскільки ліси вкривають близько 14% території області, а збереження, відтворення й розширення лісових насаджень є необхідною передумовою у плануванні природоохоронних заходів. Метою роботи є проведення еколого-статистичного аналізу основних аспектів ведення лісового господарства Тернопільської області у 2016–2020 роках та виявлення головних тенденцій. Методологія. Дослідження проведено на основі методів збору інформації та статистичного аналізу даних. Усі обчислення проведено за допомогою програм Microsoft Excel та Microcal Origin (version 6). У процесі здійснення досліджень використано дані Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України щодо Тернопільської області (екологічний паспорт), Тернопільської обласної державної адміністрації, Тернопільського обласного управління лісового й мисливського господарства за 2016–2020 роки. Наукова новизна. На основі проведеного еколого-статистичного дослідження основних аспектів ведення лісового господарства Тернопільської області за 2016–2020 роки виявлено чітку тенденцію до зменшення обсягів рубок та обсягів вирубок лісів від лісової діяльності. Характер функцій дає змогу прогнозувати подальше зменшення цих показників. Така сама тенденція характерна для обсягів площ лісовідновлювальних робіт. Що стосується обсягів площ, відведених для лісорозведення, то для них характерна тенденція до збільшення за весь досліджуваний період. Крім того, з огляду на характер функції для цього показника прогнозуємо його подальше зростання. Висновки. Встановлено, що стосовно обсягів рубок лісу головного користування в Тернопільській області та обсягів рубок лісу від лісових заходів, пов’язаних із вирубуванням деревини, має місце чітка тенденція до спадання. Обсяги площі лісовідновлювальних робіт також щорічно зменшувалися, проте спостерігається тенденція до зростання площі лісорозведення.

Посилання

Замула Х.П. Сучасний стан ведення лісового господарства в Україні. Агросвіт. 2013. № 19. С. 54–59.

Дребот О.І. Інституціоналізація лісового сектора економіки в контексті сталого розвитку України : монографія. Київ : ДІА, 2012. 336 с.

Офіційний сайт Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства. URL: https://ternopillis.gov.ua/golovna.html/.

Екологічний паспорт Тернопільської області за 2016 рік / Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. URL: https://mepr.gov.ua/files/docs/eco_passport/2016.pdf.

Екологічний паспорт Тернопільської області за 2017 рік / Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. URL: https://mepr.gov.ua/files/docs/eco_passport/2017.

Екологічний паспорт Тернопільської області за 2018 рік / Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. URL: https://mepr.gov.ua/files/docs/eco_passport/2018.

Екологічний паспорт Тернопільської області за 2019 рік / Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. URL: https://mepr.gov.ua/files/docs/eco_passport/2019.

Екологічний паспорт Тернопільської області за 2020 рік / Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. URL: http://ecoternopil.gov.ua/images/Stan_dovkillya/Ekopasport2020.pdf.

Регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища у Тернопільській області за 2016 рік / Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. URL: https://mepr.gov.ua/files/docs/ Reg.report2016.pdf/.

Регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища у Тернопільській області за 2017 рік / Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. URL: https://mepr.gov.ua/files/docs/Reg. report/2017/2018.pdf/.

Регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища у Тернопільській області за 2018 рік / Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. URL: https://mepr.gov.ua/files/docs/Reg.report/2018.

Регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища у Тернопільській області за 2019 рік / Управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації. URL: http://ecoternopil.gov.ua/images/Stan_dovkillya/reg_dopovid_2019.pdf/.

Регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища у Тернопільській області за 2020 рік / Управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації. URL: http://ecoternopil.gov.ua/images/Stan_dovkillya/reg_dopovid_2020.pdf/.

Офіційний сайт Головного управління статистики у Тернопільській області. URL: http://www.te.ukrstat.gov.ua/.

Тарасова В.В. Альбом наочних порад з статистичних методів. Житомир : ЖІТІ, 2001. 114 с.

Мармоза А.Т. Практикум із статистики. Київ : Кондор, 2005. 510 с.

Мармоза А.Т. Практикум з теорії статистики. Київ : Ельга ; Ніка-Центр, 2003. 344 с.

Глушков С.В., Сурядний А.С. Microsoft Excel XP. Харків : ФОЛИО, 2006. 509 с.

Богданов А.А. Визуализация данных в Microcal Origin. Москва : Альтекс, 2003. 112 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-14

Як цитувати

ГУЛАЙ, Л., ЛАВРИНЮК, З., КАРАЇМ, О., & ДЖАМ, О. (2022). ЕКОЛОГО-СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ОСНОВНИХ АСПЕКТІВ ВЕДЕННЯ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ. Проблеми хімії та сталого розвитку, (2), 17–27. https://doi.org/10.32782/pcsd-2022-2-3

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>