ОРГАНІЗАЦІЙНО-ІНСТИТУЦІЙНІ ОСНОВИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ГРОМАДЯН НА РИНКУ ПРАЦІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.2.30

Ключові слова:

соціальний захист, ринок праці, соціально-трудові відносини, безробітні громадяни, Державна служба зайнятості

Анотація

Схарактеризовано організаційно-інституційні основи соціального захисту громадян на ринку праці. Мета дослідження полягає у визначенні сутності соціально-трудових відносин, а також відповідного інституційного забезпечення як основи соціального захисту громадян на ринку праці в сучасних умовах. Доведено, що організаційною основою системи соціального захисту громадян є налагоджена система соціально-трудових відносин на ринку праці. У статті уточнено визначення соціально-трудових відносин як комплексу адміністративно-правових, соціально-економічних, морально-психологічних прийомів та методів, спрямованих на процес включення робочої сили у ринок праці, а також як систему взаємовідносин між роботодавцями та найманими працівниками, що націлені на забезпечення достатньо рівня та якості життя громадян. У дослідженні сформульовано, що організаційною основною застосування системи соціального захисту громадян є налагодження ефективних соціально-трудових відносин між усіма суб’єктами на ринку праці. За результатами вивчення наукових джерел було установлено, що основними видами соціально-трудових відносин є: патерналізм, партнерство, конкуренція, солідарність, субсидіарність, конкуренція, конфлікт (за А. Колотом). За критеріями, визначеними О. Козновою, досліджено іншу класифікацію видів соціально-трудових відносин: за змістом діяльності, за суб’єктами, за об’єктом повноважень, за характером розподілу доходів, за способом спілкування, за ступенем регламентованості. Запропоновані класифікації ні в якому разі не виключають одна одну, а, навпаки, доповнюють одна одну, слугують для формування складного цілісного уявлення про соціально-трудові відносини на ринку праці України. Головні завдання та напрями соціального захисту безробітних реалізовуються через мережу відповідних державних установ. Державна служба зайнятості є головною інституцією, що забезпечує реалізацію державної соціальної політики з питань соціального захисту безробітних громадян. Установа є уніфікованим сервісним центром надання соціальних послуг та соціальної допомоги громадянам, які втратили роботу і потребують працевлаштування. У свою чергу, установа, що регулює соціально-трудові взаємовідносини між суб’єктами ринку праці, забезпечує контроль за дотриманням трудового законодавства, це – Державна служба України з питань праці. Означені установи становлять базу інституційного забезпечення системи соціального захисту безробітних громадян. На них покладені завдання політики зайнятості щодо надання відповідних соціальних послуг та допомог.

Посилання

Болотіна Є. В., Мартиненко А. К., Чаленко В. П. Аналіз основних тенденцій соціального захисту безробітних в Україні. Економічний вісник Донбасу. 2020. № 3(61). С. 183–189.

Гапочка В. М. Соціальний захист безробітних: реалії сьогодення. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія. Право. 2022. Вип. 74. Част. 1. С. 171–175.

Кознова О. Сім ознак трудових відносин та правонаступництво: що пропонує урядовий законопроект. URL: https://biz.ligazakon.net/news/201556_sm-oznak-trudovikh-vdnosin-ta-pravonastupnitstvo-shcho-proponu-uryadoviyzakonoproekt (дата звернення: 21.06.2023).

Колот А. М. Соціально-трудові відносини: теорія і практика регулювання : монографія. К. : КНЕУ, 2003. 230 с.

Пінчук В. О., Кец Д. О. Безробіття та соціальний захист населення. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2016. Вип. 7. Част. 3. С. 6–8.

Поторочин С. О. Соціально-трудові відносини в контексті безпечної трудової діяльності. Електронний журнал «Ефективна економіка». 2014. № 4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2912 (дата звернення: 21.06.2023).

Сайт установи «Державна служба зайнятості «Держаний центр зайнятості». URL: https://www.dcz.gov.ua/(дата звернення: 21.06.2023).

Сайт установи «Державна служба України з питань праці». URL: https://dsp.gov.ua/ (дата звернення: 21.06.2023).

Шабанов Р. І. Доктрина зайнятості як складова соціального захисту населення від безробіття : автореф. дис. … докт. юрид. наук. К, 2015. 42 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-15

Як цитувати

КЛОЧКО, О., & ІОНОВА, І. (2023). ОРГАНІЗАЦІЙНО-ІНСТИТУЦІЙНІ ОСНОВИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ГРОМАДЯН НА РИНКУ ПРАЦІ. Ввічливість. Humanitas, (2), 204–209. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.2.30

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ