МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ ЯК ПЕРСПЕКТИВНИЙ ВИД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2024.1.15

Ключові слова:

система загальнообов’язкового державного соціального страхування, соціальне страхування, добровільне медичне страхування, послуги.

Анотація

У статті проаналізовано медичне страхування як перспективний вид соціального страхування в Україні. З’ясовано, що сучасна система соціального захисту населення в Україні представлена добровільним недержавним медичним страхуванням, що доповнює загальну систему соціального страхування. Аналіз системи загальнообов’язкового державного соціального страхування показав, що на сьогодні в Україні повністю відсутнє державне регулювання медичним страхуванням. Це означає, що у країні немає державних механізмів, інституцій, що могли б реалізувати загальні засади державного медичного страхування в Україні. Мета статті полягає у встановленні загальних ознак медичного страхування, а також перспективних можливостей й характеристик його уведення у систему загальнообов’язкового державного соціального страхування. Схарактеризовано медичне страхування як тип страхування, що передбачатиме медико-соціальний захист застрахованої особи від ризику високих витрат на медичне обслуговування. У статті виділено основні види медичного страхування, а саме обов’язкове медичне страхування як вид страхування, в якому участь є обов’язковою для усіх громадян, що гарантує їм право на безоплатну медичну допомогу в рамках т.зв. програми медичних гарантій; добровільне медичне страхування як вид страхування, в якому участь є добровільною, де застраховані особи можуть самостійно обирати страхову компанію, програму страхування та розмір страхового внеску. У дослідженні визначено, що медичне страхування є важливим інструментом захисту людей від ризику високих витрат на лікування. Воно може допомогти зробити медичну допомогу більш доступною та якісною. Доведено тезу про те, що реформа системи медичного страхування в Україні може призвести до: підвищення доступності та якості медичної допомоги; зниження фінансового тягаря на родини; зменшення нерівності в доступі до медичної допомоги. Зазначено, що поряд із цим також існують й окремі ризики, що полягають у збільшенні витрат на медичне обслуговування; зниженні ефективності системи охорони здоров’я; посилення соціальної нерівності в доступі до медичної допомоги. Важливим аспектом є те, щоб реформа системи медичного страхування в Україні ґрунтувалася на наукових дослідженнях та враховувала потреби та законні інтереси усіх категорій громадян.

Посилання

Брежнєва-Єрмоленко О. В., Байдуж А. О. Медичне страхування в Україні: аналіз та перспективи розвитку. Economics: time realities. 2019. № 6(46). С. 33–38.

Водолазська О. А., Сіроштан Т. М., Вектори розвитку медичного страхування в Україні. Економіка та суспільство. 2021. Вип. 25. С. 1–4.

Даценко В. В. Перспективи впровадження обов’язкового медичного страхування в Україні з урахуванням досвіду іноземних держав. Ефективна економіка. 2015. №4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4019

Клочко О. О., Поляничко А. О. Політика батьківських установ із надання послуг добровільного медичного страхування. Ввічливість. Humanitas. 2021. №5. С. 98–104.

Кочнова І. В. Розвиток медичного страхування в Україні. Держава і регіони. Серія. Економіка та підприємництво. 2014. № 6(81). С. 26–30.

Ляховченко Л. Розвиток добровільного медичного страхування як позабюджетного джерела фінансування галузі охорони здоров’я в Україні. Вісник Національної академії державного управління. Серія: Соціальна та гуманітарна політика. 2010. № 1(36). С. 265–272.

Медичне страхування: які моделі працюють у світі. Слово і діло. Аналітичний портал. URL: https://www.slovoidilo.ua/2021/08/13/infografika/suspilstvo/medychne-straxuvannya-yaki-modeli-pracyuyut-sviti

Міщук І., Віннічук І. Сучасний стан обов’язкового медичного страхування в Україні та шляхи його розвитку. Підприємництво, господарство і право. Серія. Адміністративне право і процес. 2019. №2. С. 110–114.

Михайлюк М., Роман Т., Танчик Я. Сучасний стан добровільного медичного страхування в Україні. Галицький економічний вісник. 2021. №3. С. 79–88.

Соціальне страхування : навчальний посібник / М. Г. Марич. Чернівці : Чернівецький нац. ун-т імені Ю. Федьковича. 2022. 176 с.

Соціальне страхування : підручник. / за ред. О. П. Кириленко, В. С. Толуб’яка. Тернопіль : Економічна думка ТНЕУ, 2016. 516 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-03

Як цитувати

КЛОЧКО, О. (2024). МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ ЯК ПЕРСПЕКТИВНИЙ ВИД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ. Ввічливість. Humanitas, (1), 105–110. https://doi.org/10.32782/humanitas/2024.1.15

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають