СІМЕЙНЕ НЕБЛАГОПОЛУЧЧЯ ТА ЙОГО НАСЛІДКИ: СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.3.3

Ключові слова:

сім'я, родина, неблагополучна сім'я, типи неблагополучних сімей, наслідки сімейного неблаго- получчя, типи дитячих характерів, соціально-педагогічна робота

Анотація

Сім’я – соціальний інститут первинної соціалізації та виховання людини, становлення її як особистості. Останнім часом усе більше сучасних сімей у процесі свого функціонування стикаються з багатьма проблема- ми: нестабільністю шлюбних відносин, малозабезпеченістю, безробіттям, збільшенням випадків насильства, зниженням рівня батьківської відповідальності та ін. Саме тому такі сім'ї потребують підтримки соціального педагога в питаннях виховання дитини та виконання покладених на них функцій. Статтю присвячено проблемам сімейного неблагополуччя та його наслідків для розвитку дитини. Диференціювати роботу соціального педагога із сім'єю можна, поділивши їх на дві великі групи: так звані гармонійні родини, тобто благополучні в психолого-педагогічному плані, та проблемні, неблагополучні. Автором представлено різні класифікації неблагополучних родин. Звернено увагу на те, що в практиці соціально-педаго- гічної та соціальної роботи фахівці ґрунтовніше працюють з явно неблагополучними родинами. Однак для ефек- тивної соціально-педагогічної роботи із сучасними сім'ями необхідно знати та враховувати особливості функ- ціонування інших, на перший погляд благополучних, родин. Відмінною рисою таких сімей є те, що взаємини їхніх членів на зовнішньому, соціальному рівні справляють позитивне враження, а наслідки неправильного виховання на перший погляд є непомітними. У статті наведено характерні особливості таких родин: «недовірливої», «лег- коважної», «хитрої», «зовні спокійної сім'ї», «вулканічної», «сім'ї-санаторію», «сім'ї-фортеці», «сім'ї-театру», «третій зайвий», «сім'ї з кумиром», «сім'ї-маскараду». Розглянуто типові наслідки сімейного неблагополуччя на виховання та розвиток дитини. Акцентовано увагу на наслідках впливу психологічного клімату сім'ї, її способу життя, сімейного виховання, поведінки подружжя на формування особливостей характеру дитини. Охарактеризовано найбільш загальні типи дитячих характерів: лицемірний, честолюбний, добродушний, м’яко-затурканий, злісно-затурканий, пригноблений. Зроблено висновок, що у кожної неблагополучної сім’ї існує причина або комплекс причин, які спричиняють певні зовнішні прояви неблагополуччя та формують несприятливе середовище для розвитку і виховання дітей. Саме тому такі сім'ї особливо потребують підтримки соціального педагога. Знання фахівцем головних харак- теристик різних типів сімей дасть йому змогу ефективно здійснювати професійну діяльність, допомагаючи неблагополучній сім'ї набути позитивного соціального досвіду, засвоїти соціальні цінності й організувати свою життєдіяльність на такій основі.

Посилання

Введення у професію соціального педагога : навчальний посібник / за заг. ред. М.І. Приходько, О.В. Федорової. Мелітополь : ММД, 2009. 276 с.

Вовчик-Блакитна О.О. Сім’я як середовище розвитку дитини. Актуальні проблеми психології. VІІ Екологічна психологія. 2014. Вип. 36. С. 103–112. URL : http://appsychology.org.ua/data/jrn/v7/i36/12.pdf.

Волкова В., Глушкова К. Соціально-педагогічна робота з сім’ями, що опинилися у складних життєвих обставинах Науковий вісник Мелітопольського державного педагогічного університету Серія «Педагогіка». 2013. № 2(11). С. 37–42. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvmdpu_2013_2_7.

Демченко М. Класифікація типів сімейного виховання та аналіз деструктивної поведінки дітей. URL: http://appsychology.org.ua/data/jrn/v4/i8/8.pdf.

Калмикова Л.В. Вплив різних типів неблагополучних сімей на поведінку і розвиток підлітків. URL: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/Znpkhist_2010_2_24.pdf.

Робота з дітьми із сімей, що опинилися в скрутних життєвих обставинах. URL: https://sites.google.com/site/krivoyrogkzsh48/robota-z-ditmi-iz-simej-so-opinilisa-v-skrutnih-zittevih-obstavinah.

Склярук А.В. Проблемна сім’я та критерії її ідентифікації. Проблеми політичної психології та її роль у становленні громадянина Української держави. 2013. Вип. 14. С. 172–181. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/pppr_2013_14_21.

Соціально-педагогічний патронаж. URL: http://www.ippo.org.ua/files/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9E%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%9D%D0%9D%D0%86_%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%98%D0%9D%D0%98/2009/120909/3.ppt.

Спиваковская А.С. Как быть родителями? Москва : Педагогика, 1986. 160 с.

Шахрай В.М. Технології соціальної роботи : навчальний посібник. Київ : ЦУЛ, 2006. 464 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-28

Як цитувати

БЄЛКІНА-КОВАЛЬЧУК, О. (2021). СІМЕЙНЕ НЕБЛАГОПОЛУЧЧЯ ТА ЙОГО НАСЛІДКИ: СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ АСПЕКТ. Ввічливість. Humanitas, (3), 17–24. https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.3.3

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ