СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПІДТРИМКА УКРАЇНСЬКИХ ДІТЕЙ-БІЖЕНЦІВ В ЧЕСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.3.4

Ключові слова:

діти, біженці, особи, які потребують тимчасового захисту, соціально-педагогічна підтримка, програма дитячого табору, Чеська Республіка.

Анотація

Проблема адаптації та інтеграції дітей-біженців є наразі однією з найактуальніших у всьому світі. Організація соціально-педагогічної підтримки даної групи отримувачів соціальних послуг є однією з найбільш значущих, особливо на початковому етапі їх адаптації. У статті розкрито проблеми дітей-біженців. Визначено, що діти, які вимушені покинути свій дім, рідних та друзів і виїхати за кордон, стикаються з такими проблем як: психологічна травматизація, емоційний стрес, тривога, панічні атаки, дратівливість та/або агресивність, проблеми зі сном, дисоціація, порушення взаємовідносин та труднощі в налагодженні нового кола друзів, мовний барʼєр, труднощі в адаптації до нових умов життя та навчання за кордоном, подвійне навантаження з дистанційним навчанням в Україні, відсутність повноцінної уваги від батьків та інші. Авторами статті розкрито зміст соціально-педагогічної підтримки українських дітей-біженців у Чеській Республіці на прикладі організації та проведення денного дитячого табору. Програма денного дитячого табору для українських дітей була розроблена з метою соціальної адаптації та інтеграції дітей до нових умов життя в невідомому середовищі, покращення психоемоційного стану, зниження особистісного та ситуативного рівня тривожності, набуття почуття впевненості й захищеності, налагодження комунікації та дружніх відносин з однолітками. Програма була впроваджена в діяльність Сімейно-громадського центру «Халупка» (Rodinne a komunitni centrum Chaloupka).

Посилання

Дибаш М. В. Соціальна робота з мігрантами, біженцями та внутрішньо переселеними особами. Соціальна робота: виклики сьогодення : зб. наук. пр. за матеріалами VІІ Всеукр. науково-практ. конф., м. Тернопіль, 26-27 квіт. 2018 р. Тернопіль, 2018. С. 35–39.

Жданович Ю. М. Соціально-педагогічна підтримка дітей вимушених переселенців як наукова проблема. Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді. 2015. Вип. 19(1). С. 204–213.

Нова освіта. 9 найголовніших проблем в освіті, з якими стикаються українські діти за кордоном. Альтернативна освіта в Україні. URL: https://osvitanova.com.ua/posts/5388-9-naiholovnishykh-problem-v-osviti-z-iakymystykaiutsia- ukrainski-dity-za-kordonom (дата звернення: 25.08.2023).

Рюль В. О. Особливості соціальної роботи з мігрантами та їх сім’ями. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Педагогіка. Соціальна робота. 2015. Вип. 36. С. 159–161.

Труднощі адаптації закордоном: як допомогти дитині?. Освіторія. URL: https://osvitoria.media/opinions/ trudnoshhi-adaptatsiyi-zakordonom-yak-dopomogty-dytyni/ (дата звернення: 09.08.2023).

Українські діти потребують психологічної допомоги. Освітній Омбудсмен України. URL: https://eo.gov.ua/ ukrainski-dity-potrebuiut-psykholohichnoi-dopomohy/2022/05/10/ (дата звернення: 13.08.2023).

Чеська Республіка та Україна. Український соціологічний портал. URL: https://usp-ltd.org/cheska-respublikata- ukraina-chastyna-1/ (дата звернення: 30.07.2023)

V České republice je aktuálně 325 tisíc uprchlíků z Ukrajiny – Ministerstvo vnitra České republiky. Úvodní strana – Ministerstvo vnitra České republiky. URL: https://www.mvcr.cz/clanek/v-ceske-republice-je-aktualne-325-tisicuprchliku- z-ukrajiny.aspx (date of access: 16.08.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-10

Як цитувати

ДУЛЯ, А., & МОЧАЛОВА, К. (2023). СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПІДТРИМКА УКРАЇНСЬКИХ ДІТЕЙ-БІЖЕНЦІВ В ЧЕСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ. Ввічливість. Humanitas, (3), 23–27. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.3.4

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають