СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПОРТРЕТ УЧАСНИКІВ АТО/ООС

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.5.3

Ключові слова:

бойові дії, учасники АТО/ООС, поведінкові реакції, емоційні реакції, фізичні реакції, посттравматичний стресовий розлад

Анотація

У статті представлені результати дослідження актуальних проблем учасників АТО/ООС. Особлива увага приділена вивченню психоемоційного стану учасників АТО/ООС, їхніх типових поведінкових, фізичних, емоційних реакцій та особливостей мислення після повернення із зони проведення бойових дій. Охарактеризовано вплив типових реакцій учасників АТО/ООС на адаптацію до мирного життя та на членів їхніх сімей. Визначено рівень стресу та тривоги в учасників АТО/ООС та чинники їх виникнення. Розкрито сутність посттравматичного стресового розладу в учасників АТО/ООС. Визначено, що учасники АТО/ООС – це особлива група отримувачів соціальних послуг, які, безумовно, є захисниками нашої батьківщини, але також є особами, на життя яких суттєво вплинули бойові дії. У зв’язку з тривалим перебуванням у небезпечних для життя і здоров’я умовах в учасників АТО/ООС, які повертаються додому, можуть спостерігатися порушення соціальної взаємодії, замкнутість, соціальна ізоляція, втрата інтересу до сімейного та суспільного життя, переживання негативних емоцій, емоційна нестабільність, підвищення рівня агресивності, роздратованості, надмірне вживання алкогольних або психотропних речовин. Відносини учасників АТО/ООС із найближчим оточенням та суспільні взаємовідносини стають більш напруженими та конфліктними. У них можуть виникати суперечки та конфліктні ситуації в сім’ї на робочих місцях, у транспорті, в різних установах, куди вони звертаються за допомогою в оформленні документів на отримання соціального статусу та пільг, різних видів соціальних послуг. Перспективними дослідженнями у цьому напрямі автор вбачає подальше розкриття ознак посттравматичного стресового розладу серед учасників АТО/ООС та визначення шляхів соціальної адаптації та реабілітації цієї групи отримувачів соціальних послуг.

Посилання

Буковська О.О. Психологічна допомога сім’ям військовослужбовців, які повертаються із зони бойових дій. Вісник Чернігівського національного педагогічного університету. Серія: Психологічні науки. 2015. Вип. 128. С. 29–32.

Мушкевич М. Волинь: як допомогти військовому та його сім’ї реабілітуватися. Волинські новини. URL: https://www.volynnews.com/news (дата звернення: 20.11.2021).

Олексюк Н.С. Соціально-педагогічна робота з сім’ями військовослужбовців в умовах реформування Збройних сил України : монографія. Київ : Видавничий дім «Слово», 2011. 304 с.

Посттравматичний стресовий розлад у військовослужбовців – учасників бойових дій. КПН Сумської обласної ради. URL: https://narkosumy.lic.org.ua (дата звернення: 13.11.2021).

Повернення із зони бойових дій: пам’ятка для сімей військовослужбовців, які повернулися з зони АТО / ред. Т.М. Майстренко. Житомир : ФОП Євенок О.О., 2015. 30 с.

Устінова Т., Глазкова А., Донець Ю. Батьки повертаються з війни: Розповідь про сімейне відновлення. Київ : ТОВ «Мега-поліграф» 2020. 64 с.

Refugee health screener – 15 (RHS-15). Pathways to Wellness: Integrating Refugee Health and Well-Being. URL: https://x9yjk2t4l9ghu7ty7bhu81 ac-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2012/09/RHS15_Packet_PathwaysToWellness-1.pdf (date of access: 08.06.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-12

Як цитувати

ДУЛЯ, А. (2022). СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПОРТРЕТ УЧАСНИКІВ АТО/ООС. Ввічливість. Humanitas, (5), 19–23. https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.5.3

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають