МЕТОДИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ЯК СКЛАДОВА УСПІШНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.4.3

Ключові слова:

соціальна робота, методи соціальної роботи, наукова галузь «соціальна робота», професійна соціальна робота, соціальний працівник

Анотація

У статті окреслено методи наукової галузі «соціальна робота», представлено особливості їх практичного впровадження щодо різних категорій клієнтів; розкрито теоретичні аспекти становлення та впровадження методів соціальної роботи у вітчизняній і світовій практиці. Наукова галузь «соціальна робота» існує в світі більше ста років. Протягом цього часу було вивчено та визначено основні принципи та методи цієї галузі. Однак, до цього часу існують проблемні питання, пов'язані з зародженням соціальної роботи як науки та особливостями надання соціальної допомоги різним категоріям населення. Поняття «соціальна робота» може мати широке та вузьке розуміння. У широкому розумінні соціальна робота включає в себе всі види діяльності, спрямовані на допомогу людям у складних життєвих ситуаціях та вирішення соціальних проблем. У вузькому розумінні соціальна робота є самостійною науково-практичною дисципліною, яка вивчає соціальні проблеми та розробляє ефективні методи їх вирішення. Таким чином, соціальна робота є важливою науковою галуззю, яка має свої особливості та методи дослідження. Протягом багатьох років проводилися наукові дослідження та розроблялися методи роботи з різними категоріями клієнтів. Однак, існують проблеми, які потребують подальшого вивчення та вирішення. Виникнення та розвиток різних груп методів соціальної роботи є результатом багатогранного процесу. Соціальна робота як професійна діяльність розвивалась разом із змінами в суспільстві, зокрема зі зміною соціально-економічних умов. Розкриття соціально-економічних чинників, які сприяли виникненню та розвитку різних груп методів, дає змогу краще зрозуміти їх сутність та ефективність. Специфіка соціальної роботи як професійної діяльності полягає в тому, що вона спрямована на підтримку та розвиток якісного життя людей, допомогу у вирішенні соціальних проблем. Зроблено висновки, що оскільки соціальна робота спрямована на вирішення соціальних проблем та надання підтримки людям, то зміни в соціальній структурі та політиці мають великий вплив на її ефективність. Таким чином, співпраця між соціальними працівниками, науковцями, урядовими організаціями та громадськістю вимагає впровадження нових методів соціальної роботи у практику та професійну діяльність, необхідністю обміном, досвідом та знаннями, а також прийняття рішень щодо ефективної соціальної політики.

Посилання

Бех В. П. Цілісність соціальної роботи: методологічні, теоретичні та праксеологічні аспекти //Соціальна робота в Україні на початку ХХІ століття: проблеми теорії і практики. ДЦССМ. 2002. С.29-47.

Капська А.Й. Соціальна робота: деякі аспекти роботи з дітьми та молоддю. Київ: УДЦССМ. 2001. 400 с.

Карпенко О. Г. Об’єкт, предмет та методи соціальної роботи: системний підхід // Науковий часопис НПУ імені М.П.Драгоманова. Серія 11. Соціологія. Соціальна робота. Соціальна педагогіка. Управління. 2005. №3. С. 99-107. URL: https://enpuir.npu.edu.ua/bitstream/handle/ 123456789/ 3921/ Karpenko.pdf? sequence=1.

Карпенко О.Г. Формування професійної компетентності соціального працівника як однієї із умов успішної практичної діяльності // Науковий часопис НПУ імені М.П.Драгоманова. Серія 11. Соціологія. Соціальна робота. Соціальна педагогіка. Управління. 2007. №6. С. 32-39. – URL: https://enpuir.npu. edu.ua/bitstream/handle/123456789/3946/ Karpenko. pdf?sequence=1.

Карпенко, О., & Івженко, І. (2022). Теоретичні аспекти зародження та розвитку професійної соціальної роботи // Збірник наукових праць Педагогічний альманах. №51. С.184-190. URL: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/43306/1/O_Karpenko_I_Ivzenko_ PA_ 2022_51.pdf.

Мигович І.І., Жмир В. Ф. (2007). Теоретичні засади соціальної роботи: навч. посібник / І. І. Мигович, В. Ф. Жмир. Ужгород: Говерла. 2007. 166 с.

Семигіна, Т. (2001). Міжнародна соціальна робота: пріоритети та стандарти. Київ: Академія праці, соціальних відносин і туризму. 175 с.

Семигіна, Т., Брижовата, О. (2002). Міжнародне визначення соціальної роботи // Соціальна політика і соціальна робота. № 3, 4. С.144-145.

Соціальна робота: реалії та виклики часу: навч.-метод. посіб. (2021) / [уклад. С. О. Омельченко та ін.]; Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, НПУ ім. М.П.Драгоманова, ДВНЗ «Донбас. держ. пед. унт». 229 с.

Соціальна робота в Україні: Навч. посіб.(2004). / І. Д. Зверева, О. В., Безпалько, С. Я . Харченко та ін.; За заг. ред.: І. Д. Звєрєвої, Г. М., Лактіонової. – Київ: Центр навчальної літератури.URL: https://bahmat.at.ua/ zvereva_socialna_robota.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-11

Як цитувати

КАРПЕНКО, О. (2023). МЕТОДИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ЯК СКЛАДОВА УСПІШНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА. Ввічливість. Humanitas, (4), 18–24. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.4.3

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають