ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ АДАПТИВНОГО ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ У ДІТЕЙ З ПАТОЛОГІЄЮ СЛУХУ

Автор(и)

  • Наталія ТРОФАЇЛА Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини http://orcid.org/0000-0002-9865-6133

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.3.36

Ключові слова:

патологія слуху, адаптивне фізичне виховання, діти дошкільного віку

Анотація

У статті теоретично розкрито особливості дітей з порушеннями слуху, проведено науковий аналіз, уза- гальнено та систематизовано інформацію з означеної проблеми, отриману з наукових джерел. Кожна дитина по-своєму унікальна, і потреби кожної дитини специфічні. Дитина з особливими освітніми потребами на сучас- ному етапі розвитку суспільства розглядається як особистість, котра має ті ж права, що й інші члени спільно- ти, але через особливості індивідуального розвитку їй необхідно надавати спеціальні освітні послуги. Завдяки сучасній комплексній допомозі у дітей з особливими потребами спостерігаються позитивні зміни в особистісно-мотиваційній, пізнавальній, емоційно-вольовій сферах. Створення оптимальних умов для жит- тєдіяльності, відновлення втраченого контакту з навколишнім світом, успішне лікування, корекція та наступ- на психолого-педагогічна і фізична реабілітація, соціально-трудова адаптація та інтеграція інвалідів, особливо дітей, належать до першочергових державних завдань. Серед дітей із порушеннями психофізичного розвитку значну кількість становлять діти з патологією слуху. Дитина, яка має важкі порушення слухового аналізатора, не може самостійно навчитися розмовляти, тобто оволодіти звуковою стороною мовлення, оскільки вона нечітко сприймає звукове мовлення, не здатна отримати слухові зразки. Вона не контролює свою вимову, внаслідок чого виникає спотворене мовлення, іноді усне мовлення не розвивається взагалі. У зв’язку з особливостями фізичного та розумового розвитку дітей із порушеннями слуху виникає спеціальне завдання – корекція та компенсація негативних наслідків дефекту за допомогою різноманітних фізичних вправ. Підсумовуючи вищезазначене, можна стверджувати, що фізичне виховання є одним із основних шляхів корек- ції порушень фізичного розвитку, рухової підготовленості, психомоторики, вольових якостей у дітей із патоло- гією слуху, а також способом виховання рухової грамотності та залучення таких дітей до трудової діяльності, самообслуговування, соціальної адаптації.

Посилання

Адаптивне фізичне виховання слабочуючих учнів спеціальної школи : навчально-методичний посібник. Суми: СумДПУ ім. А.С. Макаренка, 2003. 156 с.

Гарнюк Л. Використання технічних засобів у корекційному навчанні глухих. Дефектологія. 2005. № 1. С. 35–37.

Грибовська І. Корекція функціонального стану вестибулярної системи у глухих школярів засобами фізичного виховання. Дефектологія. 1997. № 4. С. 21–22.

Дмитриев А. Физическая культура в специальном образовании : учебное пособие. Москва : Академия, 2002. C. 25–30.

Евсеев С. Адаптивная физическая культура : учебное пособие. Москва : Советский спорт, 2000. 240 с.

Круцевич Т. Теорія і методика фізичного виховання : підручник для студ. ВНЗ. Київ : Олімпійська література, 2008. 393 с.

Литош Н. Адаптивная физическая культура. Психолого-педагогическая характеристика детей с нарушениями развития : учебное пособие. Москва : СпортАкадемПресс, 2002. 140 с.

Поради вчителям щодо навчання дітей з особливими освітніми потребами у класі з інклюзивним навчанням : методичні рекомендації / укл. О. Гаяш. Ужгород : Інформаційно-видавничий центр «ЗІППО», 2014. 108 с.

Чудная Р. Адаптивное физическое воспитание. Киев, 1999. 360 с.

Шапкова Л. Средства адаптивной физической культуры : методические рекомендации по физкультурно-оздоровительным и развивающим занятиям детей с отклонениями в интеллектуальном развитии. Москва : Советский спорт, 2001. 152 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-27

Як цитувати

ТРОФАЇЛА, Н. (2021). ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ АДАПТИВНОГО ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ У ДІТЕЙ З ПАТОЛОГІЄЮ СЛУХУ. Acta Paedagogica Volynienses, (3), 248–252. https://doi.org/10.32782/apv/2021.3.36

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА