ВПЛИВ ІГРОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ЕМОЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.5.10

Ключові слова:

гра, ігрова діяльність, емоційний розвиток, діти дошкільного віку

Анотація

У статті здійснено науково-теоретичний аналіз проблеми впливу ігрової діяльності на емоційний розвиток дітей дошкільного віку. Проаналізовано наукові підходи до проблеми ігрової діяльності в дошкільному віці. Акцентовано увагу на значенні гри в дошкільному дитинстві, яка є основним видом діяльності дошкільника, в процесі якої відбувається емоційний розвиток дітей. Розкрито важливість гри в психологічному розвитку дітей дошкільного віку, адже гра забезпечує поступовий розвиток базових психологічних новоутворень. Гра як вид діяльності посідає важливе місце в розвитку дітей дошкільного віку. Важливість та значення гри в житті дитини-дошкільника неможливо недооцінити та переоцінити. Гра дитини – це відповідна дошкільному дитинству форма організації життєдіяльності, ефективний метод і засіб реалізації освітніх завдань з усіх напрямів розвитку особистості дошкільників. Підкреслено роль дорослого в організації ігрової діяльності дітей дошкільного віку. Велику роль відіграє гра в розвитку й вихованні дитини, становленні особистості, вона виступає своєрідним і незамінним засобом у вихованні, навчанні, пізнанні та самореалізації кожної дитини. Гра – це не забаганка, це необхідність, в якій дитина задовольняє всі свої потреби: у психологічному, емоційному, розумовому розвитку. Охарактеризовано значимість забезпечення ігрового характеру навчально-виховного процесу. Сучасний стан проблеми розвитку ігрової діяльності дошкільників говорить про те, що в дошкільному дитинстві необхідно приділяти увагу цьому процесу. Отже, ігрова діяльність поступово готує дитину до входження в доросле професійне життя. Тому вона є ефективним засобом формування і розвитку необхідних для життя і продуктивної праці якостей та властивостей особистості, такою інтегрованою якістю, яка впливає на безпечний спосіб життя і ефективність майбутньої трудової діяльності людини.

Посилання

Артемова Л. Розвиток теорії і практики дитячої гри: Сторінки історії. Дошкільна педагогіка. Київ, 2000. № 7. С. 18–19.

Вернюк С.В. Роль ігрової діяльності в житті дитини. URL: http://leleka.rv.ua/index.php?m=content&d=view&cid=501

Власова О.І. Педагогічна психологія : навч. пос. Київ : Либідь, 2005. 400 с.

Гросс К. Душевная жизнь ребенка. Киев : изд. Киевского Фребелевского общества, 1916. 242 с.

Карасьова К.В. Самодіяльні ігри дитини. Київ : Шк. Світ, 2011. 128 с.

Люблінська Г.О. Дитяча психологія. Київ : Вища шк., 1974. 355 с.

Павленчик В. Співробітництво з однолітками. Аналіз результатів роботи педагога. Дошкільна педагогіка. Київ, 2000. № 5. С. 4.

Сухомлинський В.О. Серце віддаю дітям. Вибрані твори : в 5 т. Київ : Рад. школа, 1997. Т. 3. С. 7–278.

Трофаїла Н.Д. Емоційна сфера дитини-дошкільника: її розвиток та особливості. Актуальні проблеми сучасної дошкільної та вищої освіти : зб. наук. праць. Одеса : ПНПУ ім. К.Д. Ушинського, 2014. С. 349–356.

Ушинський К.Д. Вибрані педагогічні твори. Київ : Рад. шк., 1983. 488 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Як цитувати

ТРОФАЇЛА, Н. (2021). ВПЛИВ ІГРОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ЕМОЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ. Acta Paedagogica Volynienses, (5), 62–66. https://doi.org/10.32782/apv/2021.5.10

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА