ДИДАКТИЧНА ГРА ЯК ЗАСІБ ОЗНАЙОМЛЕННЯ ДІТЕЙ ІЗ ПРЕДМЕТНИМ ДОВКІЛЛЯМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.4.3

Ключові слова:

дидактична гра, предметне довкілля, діти дошкільного віку, предметний світ

Анотація

У статті представлено змістову характеристику дидактичної гри як засобу ознайомлення дітей із предмет- ним довкіллям. Це поняття проаналізовано з позицій різних наукових підходів. Схарактеризовано суть дидактич- ної гри, її функції та структуру, етапи проведення. Представлено погляди дослідників на класифікацію дидак- тичних ігор. Ознайомлення дітей дошкільного віку з предметним довкіллям передбачає не передачу емпіричних знань про властивості та способи дій із предметами, а узагальнений у науці та зафіксований у системі наукових понять досвід пізнання людством явищ дійсності: природи, суспільства, мислення. Масове охоплення дітей суспільним дошкільним вихованням дає змогу практично забезпечити наступність і неперервність у навчально-виховній роботі закладу дошкільної освіти та школи. Дошкільний вік – це період побудови базових взаємин дитини зі світом і її бажання впорядкувати свої знання про довкілля, а потім узагаль- нити їх у вигляді певної моделі світобудови. У період дошкільного дитинства виникають перші уявлення про довкілля, формується вміння встановлювати найпростіші взаємозв’язки і закономірності в явищах навколишнього світу, а також самостійно застосовувати отримані знання в практичній діяльності. Ознайомлення з предметним світом відіграє важливу роль у формуванні індивідуальної картини світу дити- ни. Через предмети розкриваються різні сторони життя людини: праця, побут, мистецтво. Пізнаючи предмет- ний світ, дитина дізнається про якості і властивості світу загалом: істотні та неістотні. Отже, дошкільний вік є періодом, який відіграє особливу роль у пізнанні дитиною світу загалом і предметного світу зокрема. У зв’язку з цим важливим є пошук принципово нового змісту, методів навчання для самостійної діяль- ності, що сприятиме розвитку в неї пізнавальної та практичної активності, розвиватиме початки творчості.

Посилання

Артемова Л.В. Окружающий мир в дидактических играх дошкольников : книга для воспитателей дет. сада и родителей. Москва, 1992. 96 с.

Базовий компонент дошкільної освіти: за станом на 4 травня 2012 р. / Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. Київ : Видавництво, 2012. 26 с.

Богуш А. Методика ознайомлення дітей з довкіллям у дошкільному навчальному закладі. Підручник для ВНЗ / А. Богуш, Н. Гавриш. Київ : Видавничий Дім «Слово», 2008. 408 с.

Бондаренко А.К. Дидактические игры в детском саду : книга для воспитателя детского сада. Москва, 1991. 160 с.

Дыбина О.В. Рукотворный мир: Игры – занятия для дошкольников. Москва, 2011. 128 с.

Дыбина-Артамонова О.В. Предметный мир как источник познания социальной действительности. Самара, 1997. 136 с.

Зайцева Л.І. Знання про об’єкти довкілля як засіб розвитку початків обдарованості дитини-дошкільника. Освіта та розвиток обдарованої особистості. 2014. № 5 (24). С. 29–35.

Кисленко В.Я. Психологические особенности усвоения правил обращения с предметами детьми раннего и дошкольного возраста. Москва, 1981. С. 49–56.

Логинова В.И. Формирование системности знаний у детей дошкольного возраста. Ленинград, 1984. 174 с.

Крухлет М.В. Ребенок познает предметный мир. Дошкольное воспитание. 2007. № 1. С. 45–47.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-26

Як цитувати

ТРОФАЇЛА, Н. (2021). ДИДАКТИЧНА ГРА ЯК ЗАСІБ ОЗНАЙОМЛЕННЯ ДІТЕЙ ІЗ ПРЕДМЕТНИМ ДОВКІЛЛЯМ. Acta Paedagogica Volynienses, (4), 17–21. https://doi.org/10.32782/apv/2021.4.3

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА