МАК-ТЕХНІКИ – ІННОВАЦІЙНИЙ ЗАСІБ РОЗВИТКУ МОВЛЕННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2023.3.2

Ключові слова:

МАК-техніки, метафорична асоціативна казка, дошкільник з особливими освітніми потребами.

Анотація

Стаття присвячена унікальним методам розвитку комунікації та творчих здібностей дітей дошкільного віку з ООП МАК-техніками для створення асоціативної метафоричної казки, використання якого дає змогу безпосередньо впливати на емоційно-почуттєву сферу дитини, змінювати моделі поведінки, актуалізувати приховані ресурсні можливості особистості. Незважаючи на значний інтерес науковців до питань інноваційних технік, використання методу складання метафоричної асоціативної казки за МАК-техніками стала об’єктом наукової розвідки. Мета дослідження полягає в розвитку мовлення дітей дошкільного віку із особливими освітніми потребами засобами МАК-технік. Вагомим засобом розвитку мовлення дітей дошкільного віку з ООП є казка, тому в статті розкрито основне завдання – навчити дітей складати власну казку за метафоричними асоціативними картками (МАК). У статті проаналізовано розвиток мовлення та виховання культури мовлення дошкільника з ООП, що вимагає особливої організації мовленнєвої роботи, спрямованої на збагачення словника, граматичної упорядкованості, зв’язності висловлювань впровадженням інноваційних методик. Обґрунтовано теоретичні засади використання МАК-технологій для створення метафоричної асоціативної казки в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами; визначено й охарактеризовано поняття «метафоричні асоціативні картки». Впроваджена методика дозволяє дітям розуміти прийоми групової роботи та опановувати комунікативні навички, всебічно досліджувати, обговорювати питання й проблеми, визнавати помилки, вчитися слухати думку іншої дитини та продовжувати її, інтегрувати нові знання з попередніми та узагальнювати свої ідеї. Словесна творчість дітей під час складання казок за допомогою метафоричних карток проявлена в знаходженні слів і мовних виразів, які можливо більш точно допомагали утворювати складні речення та зв’язний текст. Варто зауважити, що для сучасного дошкільника часто висловити свою думку буває дуже важко, а методика складання власних казок за допомогою метафоричних асоціативних карток сприяла розвитку комунікативних здібностей та словесної творчості.

Посилання

Алексеєнко Т. Ф. Соціалізація особистості: можливості й ризики. Науково-методичний посібник. К., 2007. 152 с.

Гаврилов О. В. Особливі діти в закладі та соціальному середовищі : навч. посіб. Камʼянець-Подільський : Аксіома, 2009. 308 с.

Інклюзивна освіта від А до Я: порадник для педагогів і батьків / Укладачі Н. В. Заєркова, А. О. Трейтяк. К., 2016. 68 с.

Кононко О. Розвиваємо мовлення. Бібліотечка вихователя дитячого садка. 2008. № 10.

Косяк О. Я. Метафорична казка як елемент політичного міфу у структурі символізації політичного простору. URL: Необхідність розвитку політичної мікробіології необхідна для захисту суспільствознавства в ситуації непрозорості безпосередньо в стратегічному розвитку держави. (allbest.ru)

Мартиненко І. В. Особливості міжособистісної комунікації у дітей із нормальним та порушеним мовленнєвим розвитком // Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія 19: Корекційна педагогіка та спеціальна психологія. 2013. Вип. 24. С. 321–325.

Пелешенко О. В., Гордієнко К. В. Метафоричні асоціативні карти як сучасний метод консультаційної роботи психолога / [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://sci-conf.com.ua/wp-content/uploads/2019/10/scientificachievements- of-modern-society_9-11.10.19.pdf#page=87

Фабрічева М. Метафоричні асоціативні карти, як можливість читати несвідоме. К, 2014. 100 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-26

Як цитувати

МАЦЮК, З., & ФЕНКО, М. (2023). МАК-ТЕХНІКИ – ІННОВАЦІЙНИЙ ЗАСІБ РОЗВИТКУ МОВЛЕННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ. Acta Paedagogica Volynienses, (3), 10–16. https://doi.org/10.32782/apv/2023.3.2

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА