SYNERGETYCZNY SYSTEM ETYKIETY MOWY PRZYSZŁYCH PEDAGOGÓW

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.1.1

Ключові слова:

синергетика, лінгвосинергетика, мовленннєвий етикет, нелінійність, фрактальність, свідо- мість, вихователь, педагог

Анотація

Професійна підготовка майбутніх вихователів у закладі вищої освіти зорієнтована на формування фахово важливих якостей, що входять до професійної компетентності, де з-поміж основних вважаємо комунікатив- ність. У більшості розвинених країн світу спеціальна мовленнєва підготовка молоді є обов’язковим компонентом змісту освіти. Мовленнєва компетентність педагога – надзвичайно важливий елемент формування у дітей дошкільного віку культури мовлення та спілкування. Варто зазначити, що педагогічне мистецтво – насамперед мовленнєве, адже від ступеня оволодіння мистецтвом слова залежить те, чи зможе досягнути педагог уваги дітей, співпраці з ними, розвитку сприйняття всього нового. Живе слово мовленнєво-компетентного педагога слугує засобом передачі знань, формуванням світогляду, позитивних якостей особистістю. Слово виконує функцію емоційно-естетичного впливу у формуванні всебічно розвинутої особистості дошкільника. У статті застосовано лінгвосинергетичну методику аналізу мовленнєвого етикету як важливої складової роз- витку особистості. Зроблено спробу дослідження мовленнєвого етикету не як статичної системи, а з погляду його функційно-динамічної природи та у зв’язку з системами зовнішнього середовища – свідомістю комунікантів і ситу- ацією спілкування. З’ясовано, що соціум слугує основним чинником змінності та нелінійності системи мовленнєвого етикету, що спостерігаємо на сучасному етапі його розвитку, і породжує різноманітні флуктуації в системі мов- леннєвого етикету, змінюючи її не лише кількісно, а і якісно. Доведено думку про те, що мовлення майбутнього педа- гога має бути гнучким і достосованим до мовленнєвої ситуації, але, водночас, зберігати кращі традиції та норми.

Посилання

Бацевич Ф. Основи комунікативної лінгвістики. Київ : Видавничий центр «Академія», 2004. 342 с.

Богдан С. Мовний етикет українців: традиції і сучасність. Київ : «Рідна мова», 1998. 476 с.

Волченко Л.Б. Гуманность, деликатность, вежливость и этикет: ценности культуры и морали. Москва : Изд-во МГУ им. М.В. Ломоносова, 1992. 115 с.

Герман И.А., Пищальникова В.А. Введение в лингвосинергетику : монография. Барнаул : Издательство Алтайского университета, 1999. 30 с.

Домброван Т. Язык в контексте синергетики. Одесса : KP OHT, 2013. 346 с.

Домброван Т. Синергетическая модель развития английского языка. Одесса : KP OHT, 2014. 400 с.

Еникеева С. Синергетизм функцональної трансорієнтації лінгвальних одиниць. Вісник Сумського університету. 2006. Вип. 11. с. 43–51.

Князева Е., Курдюмов С. Синергетика: нелинейность времени и ландшафты коэволюции. Москва : КомКнига, 2011. 272 с.

Коваль А.П. Ділове спілкування: навчальний посібник Київ : Либідь, 1992. 280 с.

Тарасенко В. (2009). Фрактальная симеотика: «слепые пятна», перипетии и узнавания. Москва : Книжный дом «ЛИБРОКОМ», 2009. 232 с.

Формановская Н. Речевой этикет и культура общения. Москва : Высшая школа, 1989. 159 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-14

Як цитувати

FENKO, M., MATSIUK, Z., & KUŁAK, M. T. (2021). SYNERGETYCZNY SYSTEM ETYKIETY MOWY PRZYSZŁYCH PEDAGOGÓW. Acta Paedagogica Volynienses, (1), 3–9. https://doi.org/10.32782/apv/2021.1.1

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА