ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ САМООЦІНКИ У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.2.3

Ключові слова:

самооцінка, діти дошкільного віку, формування

Анотація

У статті проаналізовано сутність проблеми формування самооцінки у дітей дошкільного віку. Акцентується увага на актуальності означеного аспекту. Необхідність вивчення проблеми формування самооцінки пов’язується з тим, що вже на ранніх етапах розвитку відбувається формування уявлень дитини про себе, що є обов’язковою умовою становлення особистості. Подається аналіз численних трактувань поняття «самооцінка», на основі чого визнано, що єдиної дум- ки у дослідників з цього питання не існує, хоча більшість з них включають її у структуру самосвідомості як обов’язковий компонент. Наголошується на тому, що вже на ранніх етапах дошкільного дитинства відбувається формування уявлень дитини про себе, що є обов’язковою умовою становлення особистості. У формуванні такого уявлення про себе вели- ке значення має гармонійне поєднання індивідуального досвіду дитини з оцінками, які вона отримує за допомогою спілкування з дорослими та іншими дітьми, порівнюючи їх з собою. При тому спілкування виступає об’єктивною умовою, поза якої процес формування уявлень дитини про саму себе ускладняється або стає неможливим. З’ясовано, що розвиток самооцінки відбувається у відповідності до особливостей сімейного виховання, та висвітлено залежність розвитку дітей із заниженою, завищеною та адекватною уявою про себе від різно- манітних стилів виховання у сім’ї. Встановлено, що як засіб пізнання власних можливостей, самооцінка дій перебуває у тісній залежності від характеру і змісту виконуваної діяльності, зокрема її трьох типів: нецілеспрямовано-несамостійної, цілеспрямо- вано-несамостійної, цілеспрямовано-самостійної. Розглянуто ключові підходи до вирішення проблеми формування самооцінки в процесі діяльності. Обґрунто- вано, що найбільш підходять для розв’язання вказаного завдання такі види діяльності: індивідуальні вправи, самостійні ігри-вправи, різного роду продуктивна діяльність в індивідуальній та колективній формах, сюжет- но-рольова гра; подано їх стислу характеристику і наголошено, що реалістична самооцінка, яка включає в себе вміння об’єктивно ставитися до результатів своїх дій, залежить від виду діяльності та ставлення до неї.

Посилання

Божович Л.И. Личность и ёё формирование в детском возрасте. Мocква, 1968. С. 39–47.

Венгер А.Л. Психическое развитие ребенка в процессе совместной деятельности. Вопросы психологии. 2001. № 3. С. 17–26.

Красная Е.В., Панферов В.Н. Психологический анализ проблемных ситуаций, возникающих в работе воспитателя детского сада. Вопросы психологии. 1990. № 7. С. 59–65.

Леонтьєв А.Н. Психологическое развитие ребёнка в дошкольном возрасте. Москва, 1948.

Лисина М.И., Сильвестру А.И. Психология самопознания у дошкольников. Кишинев, 1993. С. 24–79.

Морева Г.И. Самооценка как фактор регуляции морального поведения дошкольника: автореф. дис….канд. психолог. наук. Москва, 1992.

Стеркина Р.Б. Роль деятельности в формировании самооценки у детей дошкольного возраста: автореф. дисс … канд. психолог. наук. Москва, 1987. С. 39–44.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20

Як цитувати

ЗАРЕМБА, Л. (2021). ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ САМООЦІНКИ У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ. Acta Paedagogica Volynienses, (2), 16–21. https://doi.org/10.32782/apv/2021.2.3

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА