ДОМІНАНТИ ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАТЕЛЯ ЗДО

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.4.1

Ключові слова:

професіоналізм, педагогічна діяльність вихователя ЗДО, знання, спілкування, ціннісне ставлення, цінності

Анотація

Мета статті – розглянути питання професіоналізму педагогічної діяльності вихователя ЗДО в аксіологічному аспекті, на основі узагальнення наукових позицій різних авторів уточнити суть поняття «професіоналізм» у співвід- ношенні з поняттями «педагогічна діяльність», «педагогічна майстерність», «особистісно-професійний розвиток». Методологія. Зроблено узагальнення, що професіоналізм педагогічної діяльності треба розглядати з двох боків – особистісного та діяльнісного. Акцентовано, що ціннісне ставлення – це вищий рівень ставлення суб’єкта до професіоналізму педагогічної діяльності. З’ясовано, що пріоритетними цінностями для педагога можуть бути професіоналізм діяльності, шляхи і засоби його досягнення. Наукова новизна. Виділено провідні принципи та умови досягнення професіоналізму, зокрема професіоналізму спілкування вихователя ЗДО із дітьми, батьками, колегами. Акцентовано на важливості виділення в структурі професіоналізму педагогічної діяльності трьох таких компонентів: професіоналізму знань, професіоналізму спілку- вання, професіоналізму самовдосконалення. Це забезпечить динамічність, розвиток цілісної системи, а також про- фесіоналізм діяльності педагога шляхом справедливої самооцінки й оперативного подолання недоліків та прогалин. Висновки. Найважливішим для сучасного педагога у процесі професійного зростання і становлення є визна- чення та встановлення для себе пріоритетності існування абсолютних цінностей. Ми виявили, що поняття «професіоналізм педагогічної діяльності вихователя ЗДО» – це складне, багатоструктурне, динамічне понят- тя. Основними складниками професіоналізму діяльності вихователя ЗДО є професіоналізм знань, професіоналізм спілкування і професіоналізм праці. Істотними характеристиками ціннісного ставлення до професіоналізму вихователя є його опора на принципи гуманної педагогіки, дотримання норм педагогічної етики, високий рівень педагогічної майстерності.

Посилання

Пріма Р.М. Формування професійної мобільності майбутнього вчителя початкових класів: теорія і практика : монографія. Дніпропетровськ : ІМА-прес, 2009. 367 с.

Крижко В.В. Антологія аксіологічної парадигми управління освітою : навч. посібник. К. : Освіта України, 2005. 440 с.

Кулюткин Ю.Н. Ценностные ориентиры и когнитивные структуры в деятельности учителя. Самара, 2002. 400 с.

Кузьмина Н.В. Предмет акмеологии : 2-е изд, испр., доп. СПб. : Политехника, 2002. 189 с.

Леонтьев А.Н. Деятельность. Сознание. Личность. М., 1975. 181 с.

Мельник І.М. Професійне становлення майбутнього педагога: змістова сутність. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах : зб. наук. праць. Вип. 43 (96). Запоріжжя : Класичний університет, 2015. С. 218–223.

Бистрюкова А.Н. Формування готовності до професійного саморозвитку майбутніх учителів початкових класів засобами проєктної технології : автореф. дис. … канд пед. наук : 13.00.04. Ялта, 2009. 20 с.

Деркач А.А. Акмеологические основы развития профессионала. М. ; Воронеж : НПО «Модек», 2004. 752 с.

Архипова С.П. Становлення професіоналізму соціальних працівників з акмеологічних позицій. Акмеологія в Україні. Теорія і практика. № 1. 2010. С. 50–59.

Маркова А.К. Психология профессионализма. М. :Знание, 1996. 304 с.

Гузій Н.В. Педагогічний професіоналізм: історико-методологічні та теоретичні аспекти : монографія. К. : НПУ ім. М.П. Драгоманова, 2004. 243 с.

Кузьмина Н.В. Профессионализм личности преподавателя М. : АПН, 1990. 348 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-26

Як цитувати

МЕЛЬНИК, І., & ЗАРЕМБА, Л. (2021). ДОМІНАНТИ ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАТЕЛЯ ЗДО. Acta Paedagogica Volynienses, (4), 3–10. https://doi.org/10.32782/apv/2021.4.1

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА