ВПЛИВ СІМ’Ї НА ФОРМУВАННЯ ГУМАННИХ ВЗАЄМОСТОСУНКІВ У ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.1.5

Ключові слова:

спілкування з батьками, взаємостосунки дошкільників, формування гуманних взаємин, мораль- ні якості особистості,емоційний клімат у сім’ї

Анотація

У статті висвітлюються особливості та педагогічні умови впливу сім’ї на формування гуманних взаємос- тосунків у дошкільників. Першим колективом, в якому дитина набуває досвіду суспільного життя і людських взаємин, є сім’я. Вона справляє величезний вплив на розвиток особистості людини з перших днів її життя. Саме в сім’ї дитина засвоює перші уявлення про навколишній світ, тут закладаються і формуються перші почуття, думки, навички, риси характеру, розвиваються здібності й нахили. Отже, сім’я є соціальною основою формуван- ня морального і психічного складу підростаючої особистості, невичерпним джерелом її розвитку. Матеріали статті висвітлюють питання та роль загальної атмосфери сім’ї, характер взаємин між усіма її членами справляють, а також вплив на формування особистості дитини. Адже відомо, що дошкільники над- звичайно схильні до наслідування, яке, на думку вчених психологів, є неминучою і необхідною сходинкою в їхньому психічному розвитку. Дитина, яка виховується в атмосфері щирої дружби, і сама росте чуйною до інших, не може когось образити. Та ж дитина, на якій батьки зганяють злість за свої життєві невдачі, які ніколи не при- голублять, не доглянуть, як слід, росте черствою, а іноді жорстокою в ставленні до інших людей. Нами узагальнено, що спілкуючись з батьками та рідними в колі сім’ї, дитина вчиться доброти, щирості, сердечності, бачити й розуміти іншу людину, відгукуватися на її радощі й прикрощі. Зроблено висновок, що уміння доброзичливо ставитися до інших, з власної ініціативи приходити людям на допо- могу не приходять самі по собі, цього дитину треба систематично й наполегливо вчити, причому робити це не стільки словесними настановами, скільки повсякденним прикладом власної поведінки в різних життєвих ситуаціях. Таким чином підсумовуємо, що важливими умовами формування гуманних взаємостосунків дошкільників у сім’ї є: стиль сімейних взаємин, власний приклад батьків, їх соціальна спрямованість, рівень моральної вихо- ваності, педагогічна культура, характер розподілу доручень між дітьми у сім’ї, сприятливий емоційний клімат, взаємодія із ЗДО.

Посилання

Бех І.Д. Духовні цінності в розвитку особистості. Педагогіка і психологія. 1997. №1. С. 124–129.

Божович Л.И. Личность и ее формирование в детском возрасте. Москва, 1968. 132 с.

Дичківська І.М. Проблема становлення особистості дитини як один з напрямків інтеграції вітчизняних і зарубіжних ідей педагогічного гуманізму / збірник наукових праць: Наукові записки Рівненського державного гуманітарного університету. Випуск 13. Рівне : Рівненський гуманітарний університет, 2000. С. 15–19.

Кононко О.Л. Соціально-емоційний розвиток особистості : навч. посіб. для вищ. навч. закладів. Київ : Освіта, 1998. 255 с.

Поніманська Т.І. Основи дошкільної педагогіки : навчальний посібник. Київ, 1998. 446 с.

Приходько Ю.О. Формування позитивних взаємин у дитячому колективі . Київ : Рад. школа, 1987. 124 с.

Стельмахович М.Г. Українська родинна педагогіка. Київ : ІСДО, 1996. 288 с.

Сухомлинський В.О. Батьківська педагогіка. Київ : Рад. школа.1978. 263 с.

Сухомлинський В.О. Проблеми виховання всебічно розвиненої особистості: вибр. твори : В 5-ти т. Київ : Рад. шк., 1976. Т. 1. С. 55–208.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-14

Як цитувати

МЕЛЬНИК, І. (2021). ВПЛИВ СІМ’Ї НА ФОРМУВАННЯ ГУМАННИХ ВЗАЄМОСТОСУНКІВ У ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ. Acta Paedagogica Volynienses, (1), 28–34. https://doi.org/10.32782/apv/2021.1.5

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА