ЗМІСТ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2022.3.16

Ключові слова:

зміст, професійна підготовка, майбутні учителі початкової школи, громадянська компетентність, громадянська та історична освітня галузь, методики навчання.

Анотація

У статті розкривається змістовий потенціал курсу «Методики навчання громадянської та історичної освітньої галузі» у формуванні громадянської компетентності в молодших школярів. Актуальність проблеми обумовлена вирішенням завдань, поставлених перед закладами освіти низкою нормативних документів щодо створення громадянського суспільства в Україні. Мета статті полягає в обґрунтуванні змісту професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи до формування громадянської компетентності учнів. Досягненню мети спряло розв’язання низки завдань: 1) обґрунтувати сутність громадянської компетентності; 2) виявити змістовий потенціал навчальних дисциплін підготовки студентів до формування громадянської компетентності учнів; 3) проаналізувати зміст пізнавальної діяльності студентів із формування громадянської компетентності в процесі вивчення навчальної дисципліни «Методики громадянської та історичної освітньої галузі». Громадянська компетентність трактується як здатність особистості активно виконувати функції громадянина українського суспільства і її готовність проявляти громадянськість, як особистісну рису, задля повноцінної особистісної самореалізації та розвитку суспільства. Акцентовано увагу на тому, що громадянську компетентність може сформувати вчитель, який сам є громадянсько компетентним. Відповідно до цього здійснено аналіз Професійного стандарту вчителя початкової школи, ОПП підготовки фахівців за спеціальністю 013 «Початкова освіта». Відзначено значний змістовий потенціал курсу «Методики навчання громадянської та історичної освітньої галузі», який передбачає вивчення як системи теоретичних знань про формування громадянської компетентності молодших школярів, про громадянськість як особистісну якість, так і практичних умінь і навичок формувати в учнів особисту гідність, громадянську поведінку, повагу до інших та до України в цілому тощо.

Посилання

Державний стандарт початкової загальної освіти: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/688-2019- %D0%BF#Text

Європейська Рамкова програма щодо оновлених ключових компетентностей, 2018. http://dlse.multycourse.com.ua/ ua/page/15/53

Концепція Нової української школи. Управління школою, 2017. № 34.

Магдич Т. Аналіз сутності поняття «громадянська компетентність» у системі психолого-педагогічних і лінгводидактичних категорій. Інноваційна педагогіка. Випуск 28, 2020. С. 77–82.

Національна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021–2026 роки : Указ Президента України № 487/2021р від 27 вересня 2021 року: https://www.president. gov.ua/documents/4872021-40193

Пометун О.І. Формування громадянської компетентності: погляд з позиції сучасної педагогічної науки. Вісник програм шкільних обмінів. 2005. № 23. С. 16–22.

Професійний стандарт за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)»: https://mon.gov.ua/ua/news/zatverdzheno-profstandart-vchitelya-pochatkovih-klasiv-vchitelya-zakladu-zagalnoyiserednoyi- osviti-i-vchitelya-z-pochatkovoyi-osviti

ОПП підготовки фахівців першого бакалаврського рівня за спеціальністю 013 «Початкова освіта». https://volnu-my.sharepoint.com/personal/pedagogical_vnu_edu_ua

Ремех Т. Сутність і структура громадянської компетентності учня Нової української школи. Український педагогічний журнал. 2018. № 2. С. 34–40.

Черненко Г.М. Підготовка майбутніх учителів початкової школи до формування громадянської компетентності в молодших школярів. Молодий вчений, 2017. № 3. С. 497–501.

Шевчук Т.Є. Громадянська компетентність як елемент формування особистості майбутніх фахівців. Young Scientist. № 4(56) April, 2018. С. 85–88.

Яструб О.О. Методики навчання громадянської та історичної освітньої галузі : силабус навчальної дисципліни для студентів спеціальності 013 «Початкова освіта». Луцьк. 2021. 17 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-09

Як цитувати

ЯСТРУБ, О. (2022). ЗМІСТ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ. Acta Paedagogica Volynienses, (3), 108–113. https://doi.org/10.32782/apv/2022.3.16

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА