ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РОЗВИТКУ КРЕАТИВНОСТІ У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В ПРОЦЕСІ ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ПРИРОДНИМ ДОВКІЛЛЯМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2022.4.7

Ключові слова:

дитина дошкільного віку, креативність, розвиток креативності, природне довкілля

Анотація

Статтю присвячено обґрунтуванню теоретичних основ розвитку креативності у дітей старшого дошкільного віку в процесі ознайомлення з природним довкіллям. Проаналізовано психолого-педагогічні наукові підходи до визначення понять «креативність», «розвиток креативності». Виокремлено та охарактеризовано основні критерії креативності дітей дошкільного віку серед яких: оригінальність, творчість, варіативність, гнучкість, швидкість. Обґрунтовано використання таких методів розвитку креативності в процесі ознайомлення з природним довкіллям як дослідницька діяльність, рольова гра, художня діяльність, театралізована діяльність, конструкторська діяльність, догляд за тваринами, читання художньої літератури, відвідування заповідників дикої природи, зоопарків, ботанічних садів, природних парків та скверів. Визначено, що для розвитку креативності сенситивним періодом є старший дошкільний вік у зв’язку з тим, що в цьому віці формується «первинна» креативність, як загальна творча здатність. Окреслено умови розвитку креативності у дітей старшого дошкільного віку в процесі ознайомлення з природним довкіллям: збагачення емоційно-чуттєвого досвіду дітей старшого дошкільного віку; облаштування певним чином природного середовища в закладі дошкільної освіти для формування комбінаторних механізмів уяви; ціннісне ставлення до творчого процесу, творчого характеру діяльності в природному довкіллі; достатній рівень зацікавленості дітей вирішенням творчих завдань на заняттях з ознайомлення з природним довкіллям; проблематизованість освітнього простору закладу дошкільної освіти; ручна умілість, обізнаність, досвідченість; можливості використовувати свою творчу активність в освітньому середовищі закладу дошкільної освіти у різний формах освітньої діяльності; дотримання педагогічними працівниками програмових завдань щодо креативного розвитку дошкільників; наявність необхідних матеріалів та обладнання для творчості.

Посилання

Кузьменко В. У. Розвиток індивідуальності дитини 3–7 років : монографія. Київ : НПУ імені М. П. Драгоманова, 2005. 354 с.

Наказ Міністерства освіти і науки України від 12 січня 2021р. №33 «Про затвердження Базового компонента дошкільної освіти (державного стандарту дошкільної освіти) нова редакція». URL: https://mon.gov.ua/ua/npa/prozatverdzhennya-bazovogo-komponenta-doshkilnoyi-osviti-derzhavnogo-standartu-doshkilnoyi-osviti-nova-redakciya

Павленко В. В. Креативність: сутнісна характеристика поняття. Креативна педагогіка, 2016. Вип. 11. С. 120–131.

Психологічна енциклопедія / автор-упоряд. О. Степанов. Київ : «Академвидав», 2006. 424 с.

Формування базових якостей особистості дітей старшого дошкільного віку в ДНЗ : монографія / Г. Бєлєнька, С. Васильєва, Н. Гавриш, В. Маршицька, С. Нечай, О. Острянська, О. Полякова, В. Рагозіна, О. Рейпольська, Н. Шкляр; за заг. ред. О. Рейпольської. Харків : «Друкарня Мадрид», 2015. 330 с.

Чепур О. Креативний розвиток дітей дошкільного віку. URL: https://bit.ly/3wZ2jKe (дата звернення: 06.09.2022).

Чудакова О. Креативність як творча здатність особистості. URL: http://appsychology.org.ua/data/jrn/v10/i23/72.pdf (дата звернення: 06.09.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-23

Як цитувати

УДОТ, В. (2022). ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РОЗВИТКУ КРЕАТИВНОСТІ У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В ПРОЦЕСІ ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ПРИРОДНИМ ДОВКІЛЛЯМ. Acta Paedagogica Volynienses, (4), 42–47. https://doi.org/10.32782/apv/2022.4.7

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ПЕДАГОГІКА