ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ОСНОВИ ВЗАЄМОДІЇ ВИХОВАТЕЛІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ З РОДИНАМИ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.4.2

Ключові слова:

взаємодія, заклад дошкільної освіти, родина учасника бойових дій, взаємодія з родинами учасників бойових дій

Анотація

У статті проаналізовано філософські, педагогічні, психологічні та соціологічні підходи до трактування поняття «взаємодія». Визначено поняття взаємодії як процесу двосторонньої діяльності, спрямованої на досяг- нення поставленої мети, заснованої на взаємному впливі учасників взаємодії один на одного. Виокремлено основ- ні ознаки взаємодії: ознака спільного об’єкта, завдяки якої взаємодія дістає свій функціональний (отримання спільного результату) та інтегративний смисл (поєднання учасників взаємодії з метою отримання спільного результату). Зазначено, що наявність спільного об’єкта перетворює суб’єкт-суб’єктні відношення на суб’єкт- об’єкт-суб’єктні. Розкрито сутність поняття «педагогічна взаємодія вихователів із родинами» як процесу погоджених впливів, гармонійних стосунків, що підпорядковані спільній меті, яка реалізується в спілкуванні «на рівних» та спільній педагогічній діяльності щодо виховання дітей дошкільного віку. Визначено поняття «педа- гогічна взаємодія вихователів із родинами учасників бойових дій» як процес двосторонньої, взаємної (спільної) діяльності вихователів ЗДО та членів родин, котрі є учасниками бойових дій, із метою повноцінного розвитку особистості вихованця. Охарактеризовано особливості взаємодії вихователя закладу дошкільної освіти з роди- нами учасників бойових дій. Виокремлено групи родин учасників бойових дій, які мають наявні проблеми, у зв’язку з їх специфікою у вихованні дітей дошкільного віку та взаємодії з вихователями. Визначено умови для повноцін- ного розвитку дитини в родині та в закладі дошкільної освіти. Окреслено вимоги для узгодженої роботи родини учасника бойових дій та вихователя як суб’єктів виховання. Проаналізовано принципи роботи вихователів із родинами учасників бойових дій. Визначено найбільш загальні недоліки роботи вихователів у процесі спілкування з такими родинами.

Посилання

Жаровцева Т.Г. Теоретико-методичні засади підготовки майбутніх фахівців дошкільної освіти до роботи з неблагополучними сім’ями : автореф. дис. … док. пед. наук : 13.00.04. Одеса, 2007. 43 с.

Зверева О.Л., Ганичева А.Н. Семейная педагогика и домашнее воспитание : учеб. пособие. Москва, 2000. 160 с.

Кірієнко Т. Співпраця з родиною. Дошкільне виховання. 2006. № 10. С. 7–9.

Корнєв М. Н. Соціальна психологія : підручник. Київ, 1995. 304 с.

Кравченко Т.В. Соціалізація дітей шкільного віку у взаємодії сім’ї і школи : монографія. Київ : Фенікс, 2009. 416 с.

Куньч З.Й. Універсальний словник української мови : навч. кн. Тернопіль : Богдан, 2005. 848 с.

Ломов Б.Ф. Психические процессы и общение. Методологические проблемы социальной психологии. Москва : Наука, 1975. С. 106–123.

Машовець М.А. Підготовка студентів до співпраці з батьками дітей дошкільного віку : навч.-метод. посібн. Київ, 2000. 128 с.

Поздняк Л.В., Лященко Н.Н. Управление дошкольным образованием. Москва : Академия, 2000. 428 с.

Шаповал М. Загальна соціологія : підручник / за ред. О. Юренка. Київ, 1996. 368 с.

Энциклопедический социологический словарь / под ред. Г.В. Осипова. Москва : ИСПИ РАН, 1995. 939 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-26

Як цитувати

СЕМЕНОВА, Н., & УДОТ, В. (2021). ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ОСНОВИ ВЗАЄМОДІЇ ВИХОВАТЕЛІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ З РОДИНАМИ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ. Acta Paedagogica Volynienses, (4), 11–16. https://doi.org/10.32782/apv/2021.4.2

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають