ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2022.5.10

Ключові слова:

здоров’я, навички, спорт, шкідливі звички, інформування студентів, основні складові здоров’я, навчання у ЗВО, стрес, рухова активність

Анотація

У статті порушено проблему становлення здорового способу життя студентів. Зазначено, що студенти-заочникам котрі виявляють велику потребу у здоровому способі життя, при цьому вміння та навички здоров'язберігаючої діяльності у них нижчі, ніж у студентів денного відділення при рівних значеннях рівня знань про здоровий спосіб життя. Доведено, що для формування мотивації студентської молоді на здоровий спосіб життя в закладах освіти важливим є подальше здійснення загальнодержавної політики в галузі фізичної культури, більш поглиблене вивчення знань про організм та навколишнє середовище. Зазначено, що педагогам необхідно формувати особистісне ставлення до норм і вимог здорового способу життя, виховання індивідуальних принципів і звичок здорового способу життя у студентської молоді, знань у боротьбі зі шкідливими звичками, подолання несприятливих ситуацій, пов'язаних із життєвими ситуаціями. Доводиться, що культура ведення здорового способу життя не дається людині з народження, а є результатом її навчання, виховання та саморозвитку, що культура здорового способу життя молоді проявляється у відношенні до свого здоров'я як до цінності та усвідомлення своєї відповідальності за індивідуальне здоров'я. Зміст виховання культури здорового життя спрямовано засвоєння молоддю багатогранності поняття «здоров'я», сприйняття його як загальнолюдської та особистісної цінності; виховання дбайливого ставлення до свого здоров'я та здоров'я оточуючих; залучення до спорту; формування культури харчування, праці та відпочинку; формування психологічної стійкості до залежних форм поведінки загалом та антинаркотичного бар'єру, як негативного ставлення до вживання алкоголю, тютюнових виробів та наркотичних речовин; виховання сексуальної культури, екологічно грамотної поведінки, профілактичного мислення. Аналізується, що формування здорового життя молоді включає у собі організацію діяльності які у закладі освіти, спрямовані підтримувати психолого-соціальні позитивні моменти, підвищують мотивацію до ціннісному ставленню до свого здоров'я і саморозвитку; на поліпшення психологічного клімату у студентському колективі та ін. Проаналізовано та доведено ключові моменти, котрі вміщують в собі низки педагогічних елементів формування.

Посилання

Бех І.Д. Особистісно орієнтоване виховання: наук.-метод. посіб. Kиїв : ІЗМН, 1998. 204 с.

Бєлікова Н.О. Змістове наповнення процесу підготовки майбутніх фахівців з фізичної реабілітації до здоров’язбережувальної діяльності. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві: зб. наук. пр. Східноєвроп. нац. ун-ту ім. Лесі Українки / уклад. А. В. Цьось, С. П. Козіброцький. Луцьк: Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2013. № 4(24). С. 19–25.

Вільчковський Е.С. Теорія і методика фізичного виховання дітей дошкільного віку. Львів : ВНТЛ, 1998. 336 с.

Галаманжук Л.Л., Єдинак Г.А. Стан вивчення проблеми, пов’язаної із забезпеченням оздоровчої спрямованості занять фізичними вправами дошкільників і учнів початкової школи. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві: зб. наук. пр. № 2(18). Луцьк : ВНУ імені Лесі Українки, 2012. С. 104–109.

Дубогай О.Д., Пангелов Б.П., Фролова Н.О., Горбенко М.І. Інтеграція пізнавальної і рухової діяльності в системі навчання і виховання школярів. Київ : Оріяни, 2001. 152 с.

Дубогай О.Д., Маковецька Н.В. Плекаймо здоров’я дитини. Запоріжжя, 2007. 264 с.

Єдинак Г.А., Зубаль М.В., Мисів В.М. Соматотипи і розвиток фізичних якостей дітей: монографія. Кам’янець-Подільський : ППВидавництво «Оіюм»», 2011. 280 с.

Москаленко Н.В. Теоретико-методичні засади інноваційних технологій в системі фізичного виховання молодших школярів: автореф. дис. ... д-ра наук з фіз. вихов. і спорту: спец. 24.00.02 «Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення». Київ, 2009. 42 с.

Цьось А.В., Довганюк В.М., Ковальчук Н.М. Планування навчальної роботи з фізичної культури в школах І−ІІІ ступенів: навч. посіб. Луцьк : Надстир’я, 1998. 364 с.

Цьось А.В., Гац Г.О. Педагогічна діагностика в процесі навчання фізичної культури учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві: зб. наук. пр. Волин. нац. ун-ту ім. Лесі Українки. 2012. № 4(20). 201−209.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-18

Як цитувати

ЛЕВИЦЬКИЙ, О. (2023). ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ. Acta Paedagogica Volynienses, (5), 59–63. https://doi.org/10.32782/apv/2022.5.10

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА