ENTREPRENEURIAL COMPETENCE OF THE FUTURE PRIMARY SCHOOL TEACHER: COMPONENT STRUCTURE
DOI:
https://doi.org/10.32782/apv/2021.6.6Keywords:
competence paradigm, future teacher, entrepreneurial competence, primary school, structure, structuralcomponent characteristics, integral systemAbstract
The article highlights and analyzes some aspects of the structural and component characteristics of the phenomenon “entrepreneurial competence of the future primary school teacher”. In the plane of the problem field of research the scientific research of formation of entrepreneurial competence as an innovative element of competence competence paradigm in different educational planes is represented and the need of clear understanding of structure of concept “entrepreneurial competence of the future primary school teacher” is stated. Given the diversity of research on the essence of entrepreneurial competence to determine the structural components of the concept of “entrepreneurial competence of future primary school teachers” used the existing basic research studies, especially economic direction. Taking into account scientific positions, the interconnected structural components of entrepreneurial competence of the future primary school teacher are identified and characterized: axiological-motivational, information-cognitive, functional-activity, personal-reflexive. The axiological-motivational component determines the students’understanding of the system of value properties of modern entrepreneurship development in professional and pedagogical activity, value meanings of entrepreneurial activity, moral and ethical attitude to the chosen profession. The information-cognitive component involves students’ understanding of the role of entrepreneurship, its economic and legal foundations in modern society, in the knowledge economy, market relations; characterizes the ability of the future primary school teacher to quickly obtain the necessary information and operate it for personal self-realization, innovation or change in the implementation of the competence paradigm of learning. Functional component reflects the ability of future primary school teachers to plan, organize, design, control productive entrepreneurial professional and pedagogical activities, generate new ideas and initiatives and implement them, communicate, quickly make alternative decisions, showing the formation of professionally relevant skills, іnnovation, creativity, as well as methodological skills to form entrepreneurial competence in primary school students. The personality-reflexive component is represented by personality-adaptive and reflexive competence.
References
Білова Ю. Поняття та структура підприємницької компетентності майбутніх фахівців економічного профілю. Оновлення змісту, форм та методів навчання і виховання в закладах освіти: збірник наукових праць. Наукові записки Рівненського державного гуманітарного університету. 2013. № 7. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ozfm_2013_7_7
Бондар Н.Д. Формування ключових компетентностей майбутніх менеджерів сфери туризму в процесі вивчення гуманітарних дисциплін : дис. … канд. пед. наук: 13.00.04. Вінниця, 2016.
Гуменюк І. Формування підприємницької компетентності майбутніх фахівців педагогічного профілю. Педагогічна освіта: теорія і практика : зб. наук. праць ; Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка ; Інститут педагогіки НАПН України. Кам’янець-Подільський, 2019. Вип. 26(1). Ч. 1.
Земка О.В. Модель формування підприємницької компетентності у майбутніх учителів технологій. Науковий часопис НПУ імені М.П. Драгоманова. Київ. 2017. Серія 16. Вип. 29(39). С. 110–114.
Земка О.В. Формування підприємницької компетентності в майбутніх учителів технологій у процесі професійної підготовки : дис. … канд. пед. наук : 13.00.04. Глухів, 2018.
Кошевська К. Підприємливість та ініціативність серед інших ключових компетентностей. Уроки з підприємницьким тлом : навч. матер. / за заг. ред. Е. Бобінської, Р. Шияна, M. Товкало. Варшава, 2014.
Листопад О.А. Теоретико-методичні засади формування професійно-творчого потенціалу майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів : дис.. д-ра пед. наук : 13.00.04; 13.00.08 ; Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського, Одеса.
Ляшенко М.Ю. Формування фахової компетентності з основ підприємництва у майбутніх учителів технологій : дис. … канд. пед. наук : 13.00.02. Київ, 2017.
Майковська В.І. Сутність і структура підприємницької компетентності майбутніх фахівців в Україні. Вісник Житомирського державного університету імені Івана Франка. Серія: Педагогічні науки. 2017. № 1(87). С. 112–117.
Матукова Г.І. Підприємницька компетентність майбутніх фахівців економічного профілю: теорія і практика : монографія. Кривий Ріг : Видавець ФОП Чернявський Д.О., 2015.
Морзе Н., Балик Н. Шляхи формування підприємницької компетентності майбутніх інформатиків. Інформатика та інформаційні технології в навчальних закладах : науково- методичний журнал. 2015. № 1. С. 8–17.
Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України «Про затвердження професійного стандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)». 2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v2736915-20#Text
Пискун О.М., & Сокол Н.В. Розвиток підприємливості та фінансової грамотності учнів старшої школи в процесі технологічної освіти. Вісник Чернігівського нац. пед. унів.-ту. Серія: Педагогічні науки. 2018. Вип. 151(2). С. 118–122.
Пріма Д.А. Професійна позиція майбутнього вчителя початкової школи: структурно-компонентна характеристика. Вісник Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: Педагогіка, 2. 2019. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vnadped_2019_2_17
Проценко О. Підприємницькі уміння як складник життєвої компетентності учнів професійно-технічних навчальних закладів. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2013. Вип. 30(83). С. 298–301.
Ткаченко М.В. Формування підприємницької компетентності майбутніх фахівців ресторанного господарства у професійно- технічних навчальних закладах : дис канд. пед. наук : 13.00.04. Київ, 2018.