ВИМОГИ ДО ВОДИ, ПРИЗНАЧЕНОЇ ДО ВИКОРИСТАННЯ ПРИ ВИГОТОВЛЕННІ НАПОЇВ ТА КОНЦЕНТРАТІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/pcsd-2025-2-4

Ключові слова:

санітарно – хімічні показники безпечності якості питної води, радіаційні показники безпеч- ності питної води, органолептичні показники, показники епідемічної безпеки питної води, напої, концентрати, гранично допустима концентрація (ГДК)

Анотація

У ході дослідження були розглянуті основні вимоги до якості питної води, що включають санітарно-хімічні, радіаційні та епідемічні показники безпечності. Проаналізовано різновиди води, її якісні характеристики. Дове- дено, що якість питної води відіграє ключову роль у виробництві безпечних харчових продуктів, зокрема напоїв та концентратів. Відповідність санітарно-гігієнічним нормам гарантує мінімізацію ризиків для здоров’я спо- живачів, тоді як використання ефективних методів очищення дозволяє усунути небажані домішки, які можуть впливати на хімічний склад та органолептичні властивості кінцевої продукції. Застосування таких методів, як механічна, хімічна, біологічна та фізична очистка, сприяє збереженню оптимального мінерального складу води, що є важливим не лише для безпеки, а й для покращення смакових характеристик напоїв. Окрім цього, регу- лярний контроль якості води на всіх етапах її використання у виробничому процесі дозволяє запобігти можливим забрудненням та забезпечити стабільність характеристик кінцевого продукту. Таким чином, суворе дотримання стандартів якості питної води, впровадження сучасних технологій очи- щення та моніторинг усіх показників безпечності є необхідними умовами для виробництва якісних напоїв та кон- центратів, що відповідають високим вимогам безпеки та споживчого попиту.

Посилання

Андрусишина І. М. Вплив мінерального складу питної води на стан здоров’я населення: Вода і водоочисні технології : Навчальний посібник. Київ : Інститут медицини праці імені Ю. І. Кундієва. 2015. 31c.

Вимоги до якості питної води. URL: https://ecosoft.ua/ua/blog/trebovaniya-k-kachestvu-pitevoy-vody/ (дата звернення 25.03.2025)

Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» Закон України від 12.05.2010 № 400. Міністерство охорони здоров’я України. 2022. С. 18–40.

Методичні вказівки до проведення практичних занять зі студентами біолого-технологічного факультету. Фізичні, хімічні та біологічні показники якості води / Розробники Малина В. В, Лясота В. П., Гришко В. А. Біла Церква : Білоцерківський національний аграрний університет, 2014. 45 с.

Методичні вказівки до проведення практичних занять зі студентами біолого-технологічного факультету. Фізичні, хімічні та біологічні показники якості води / Розробники Малина В. В, Лясота В. П. Біла Церква : Білоцерківський національний аграрний університет, 2020. 56 с.

ДСТУ 7525: 2014. Вода питна. Вимоги та контролювання якості. [Чинний від 2014-10-23]. Київ, 2014. 25 с. (Інформація та документація).

Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною: ДСаНПіН 2.2.4-171-10. Оф. вид. Київ : М-во охорони здоров’я України, 2010. 74 с.

Прокопов В. О. Оцінка якості питної води з підземних вододжерел України з погляду впливу на стан здоров’я населення. Київ. Науковий вісник НМУ. 2012. № 3. 126–132 с.

ДСТУ 4107-2002 Якість води. Відбирання проб. Настанови щодо біотестування проб (ISO 5667-16:1998, MOD). [Чинний від 04.12.2009] Вид. офіц. Київ : «УкрНДІЕП», 2009. 53 с.

Григоренко Л. В. Еколого-гігієнічна оцінка впливу питної води з централізованих, децентралізованих джерел водопостачання та доочищеної питної води на здоров’я сільського населення Дніпропетровської області. Київ : Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України», 2019. 342 с.

Бабієнко В. В. Гігієна води та водопостачання населених місць : Навчальний посібник. Одеса : Прес-кур’єр, 2021. 372 с.

Запольський, А. К. Водопостачання, водовідведення та якість води : підручник. Київ : Вища шк., 2005. 671 с.

Дегазація води. URL: https://studfile.net/preview/5725871/page:18/ (дата звернення 20.03.2025).

Гончарук В. В., Скубченко В. Ф., Чернявская А. П., Мешкова Клименко Н. А. Джерела централізованого водовідведення, гігієнічні і екологічні вимоги к якості води : Матеріали науково-практичного семінару «Актуальні питання якості води в Україні». Київ, 2016. 56 с.

Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни «Санітарногігієнічні основи спеціальності» до спеціальності «Водопостачання та водовідведення» / уклад.: О. О. Ковальова, О. В. Булгакова. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2014. 46 с.

Гончарук В. В., Жупинский В. Н., Чернявская А. П., Скубченко В. Ф. Розробка еколого-гігієнічної класифікації якості поверхневих вод України. Київ : ІКХХВ НАН України, 2015. 157 с.

Дмитрєва О. О., Ігнатенко Л. Г., Колдоба І. В. Соціально-екологічні проблеми якості води : Навч. посіб. Харків : Техніка, 2015. 50 с.

Хільчевський В. К. Основні засади управління якістю водних ресурсів та їхня охорона: Навчальний посібник. Київ : ВПЦ Київський університет. 2015. 154 с.

Прокопов В. О. Питна вода України: медико-екологічні та санітарно-гігієнічні аспекти. Київ : ВСВ «Медицина», 2016. 400 c.

Засипка, А. М., Кільдишева, О. В Актуальні питання санітарногігієнічної регламентації у водопостачанні. Київ : Науково-практичний журнал. 2018. № 4. 208–212 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-26

Як цитувати

САВЧУК, Т., КОРОЛЬЧУК, С., & МАРУШКО, Л. (2025). ВИМОГИ ДО ВОДИ, ПРИЗНАЧЕНОЇ ДО ВИКОРИСТАННЯ ПРИ ВИГОТОВЛЕННІ НАПОЇВ ТА КОНЦЕНТРАТІВ. Проблеми хімії та сталого розвитку, (2), 26–33. https://doi.org/10.32782/pcsd-2025-2-4

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>