АНТИОКСИДАНТНА ДІЯ ЕКСТРАКТІВ ІЗ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН РОДИНИ ERICACEAE НА СТАБІЛЬНІСТЬ ХАРЧОВИХ ОЛІЙ ТА ОЛІЙНИХ ЕМУЛЬСІЙ У ПРОЦЕСІ ЇХ ЗБЕРІГАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/pcsd-2021-3-6

Ключові слова:

природні антиоксиданти, пероксидне число жиру, зберігання олій

Анотація

Метою роботи було виявлення антиоксидантного ефекту екстрактів із лікарських рослин родини Ericaceae: брусниці звичайної (Vaccinium vitis-idaea L.), буяхів (Vaccіnіum ulіgіnosum L.), журавлини болотної (Oxycoccus Hill L.), чорниці звичайної (Vaccinium myrtillus L.), на окиснювальну стабільність харчових олій та олійних емульсій (основи майонезів). Об’єктом дослідження стала олія соняшникова та емульсія на основі цієї олії. Для їхньої стабілізації вико- ристовували олійні, водні та водно-спиртові екстракти із пагонів брусниці, буяхів, журавлини і чорниці. Для визначення антиоксидантного ефекту обраховували пероксидне число екстрактів і контрольного зразка. Такі дослідження є актуальними, оскільки антиоксидантна дія фітоекстрактів брусниці звичайної, буяхів, журавли- ни болотної, чорниці звичайної є маловивченою, порівняно з іншими представниками родини Вересових. Визначення ступенів інгібування процесу окиснення олії соняшникової за додавання олійних екстрактів пока- зало, що екстракти чорниці та журавлини мають сильний антиоксидантний ефект (ступені інгібування 57% і 51%, відповідно), екстракт брусниці володіє середнім антиоксидантним ефектом (35%), екстракт буяхів вияв- ляє слабкий антиоксидантний ефект (21%). Обрахувавши відсоток інгібування процесу окиснення емульсії на основі олії соняшникової за додавання водних фітоекстрактів, встановлено, що водні екстракти чорниці та журавлини виявляють середній антиоксидант- ний ефект (41% та 37%, відповідно), водні екстракти брусниці та буяхів мають слабкий антиоксидантний ефект (24% і 15%, відповідно). За використання водно-спиртових фітоекстрактів для приготування емульсії на основі олії соняшникової встановлено, що ступінь інгібування процесу окиснення в усіх випадках є дещо вищим, ніж за використання водних фітоекстрактів, а саме: водно-спиртовий екстракт чорниці виявляє сильний антиоксидантний ефект (53%), водно-спиртові екстракти журавлини та брусниці мають середній антиоксидантний ефект (46% і 32%, відповідно), водно-спиртовий екстракт буяхів чинить слабкий антиоксидантний ефект (19%).

Посилання

Máriássyová M. Antioxidant activity of some herbal extracts in rapeseed and sunflower oils. Journal of Food and Nutrition Research. 2006. No. 3. Р. 104–109.

Baştürk A., Ceylan M.M., Çavuş M., Boran G., Javidipour I. Effects of some herbal extracts on oxidative stability of corn oil under accelerated oxidation conditions in comparison with some commonly used antioxidants. LWT. 2018. Vol. 89. P. 358–364.

Kamkar A., Javan A.J., Asadi F., Kamalinejad M. The antioxidative effect of Iranian Mentha pulegium extracts and essential oil in sunflower oil. Food and Chemical Toxicology. 2010. Vol. 48, No. 7. P. 1796–1800.

Özcan M.M., Arslan D. Antioxidant effect of essential oils of rosemary, clove and cinnamon on hazelnut and poppy oils. Food Chemistry. 2011. Vol. 129. No. 1. P. 171–174.

Gong G., Zhao X., Wu S. Effect of natural antioxidants on inhibition of parent and oxygenated polycyclic aromatic hydrocarbons in Chinese fried bread youtiao. Food Control. 2018. Vol. 87. P. 117–125.

Bodoira R.M., Penci M.C., Ribotta P.D., Martínez M.L. Chia (Salvia hispanica L.) oil stability: Study of the effect of natural antioxidants. LWT. 2017. Vol. 75. P. 107–113.

Wang Y.-Z., Fu S.-G., Wang S.-Y., Yang D.-J., Wu Y.-H.S., Chen Y.-C. Effects of a natural antioxidant, polyphenolrich rosemary (Rosmarinus officinalis L.) extract, on lipid stability of plant-derived omega-3 fatty-acid rich oil. LWT. 2018. Vol. 89. P. 210–216.

Dubinina A.A., Lenert S.O., Khomenko O.O. Oxidation stabilization of peanut-linen blend lipids. Technology audit and production reserves. 2014. Vol. 4. No. 2 (18). P. 10–14.

Celus M., Salvia-Trujillo L., Kyomugasho C., Maes I., Van Loey A. M., Grauwet T., Hendrickx M.E. Structurally modified pectin for targeted lipid antioxidant capacity in linseed/sunflower oil-in-water emulsions. Food Chemistry. 2018. Vol. 241. P. 86–96.

Jacobsen Ch., Bruni Let M., Skall Nielsen N., Meyer A.S. Antioxidant strategies for preventing oxidative flavour deterioration of foods enriched with n-3 polyunsaturated lipids: a comparative evaluation. Trends in Food Science & Technology. 2008. V. 19. P. 76–93.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-18

Як цитувати

МАРУШКО, Л., КАДИКАЛО, Е., & ЛУКАЩУК, М. (2021). АНТИОКСИДАНТНА ДІЯ ЕКСТРАКТІВ ІЗ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН РОДИНИ ERICACEAE НА СТАБІЛЬНІСТЬ ХАРЧОВИХ ОЛІЙ ТА ОЛІЙНИХ ЕМУЛЬСІЙ У ПРОЦЕСІ ЇХ ЗБЕРІГАННЯ. Проблеми хімії та сталого розвитку, (3), 39–44. https://doi.org/10.32782/pcsd-2021-3-6

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>