ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ З ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ ПЕДАГОГІЧНИХ ЗАДАЧ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2023.5.2

Ключові слова:

творча компетентність фахівця з дошкільної освіти, педагогічні задачі, формування творчої компетентності

Анотація

Статтю присвячено розв’язанню проблеми формування творчої компетентності фахівців з дошкільної освіти, що сприятиме вдосконаленню професійної підготовки у магістратурі. Дослідження спрямоване на підвищення рівня творчого потенціалу магістра дошкільної освіти, котрий у майбутній діяльності визначає готовність до постійного самовдосконалення та творчий підхід до організації та здійснення педагогічної діяльності в умовах закладу дошкільної освіти. Узагальнюючи підходи науковців визначено поняття творчої компетентності фахівця дошкільної освіти, як інтегративної якості особистості, спрямованої на єдність мотивації до творчої педагогічної діяльності, готовності до вирішення задач, котрі виникають в освітньому процесі закладу дошкільної освіти, переосмислення педагогічного досвіду роботи з дітьми раннього і дошкільного віку з метою їх удосконалення та підвищення ефективності власної професійної діяльності. Одним із інтерактивних методів, котрі використовуються у педагогічному процесі вищої школи з метою розвитку творчих якостей фахівця визначено педагогічну задачу. Вона виступає одним із найефективніших засобів організації проблемно-пошукового навчання у процесі професійної підготовки, адже потребує лише мінімальних зусиль та затрат часу, проте за змістом нічим не поступається іншим методам. Узагальнено такі організаційно-педагогічні умови формування творчої компетентності фахівця з дошкільної освіти за допомогою педагогічних задач: науково-методичне забезпечення творчої діяльності здобувачів у процесі навчання, створення педагогом розвивального комфортного середовища для забезпечення ефективності процесу формування творчої компетентності, забезпечення досвіду практичної діяльності у сфері дошкільної освіти, стимулювання та активізація самостійної творчості здобувачів освіти. Основою забезпечення умови із наявності науково-методичного забезпечення творчої діяльності здобувачів у процесі навчання у контексті використання педагогічних задач розроблено навчально-методичний посібник «Педагогічна творчість та самоменеджмент організатора дошкільної освіти» та методичні рекомендації «Педагогічні задачі у творчості фахівця з дошкільної освіти».

Посилання

Білецька М. В., Сопіна Я. В., Підварко Т. О. Формування художньо-творчої компетентності майбутнього вчителя музичного мистецтва у процесі професійної підготовки. Педагогічні науки: теорія та практика. 2021. № 2. С. 96–100.

Жукова Д. В. Компоненти творчої компетентності майбутніх педагогів професійного навчання. Інноваційна педагогіка. 2022. Вип. 49(1). С. 114–118.

Кіян О. Творча компетентність педагога в рамках реалізації Концепції «Нова українська школа». Нова педагогічна думка. 2018. № 3. С. 17–20.

Наказ МОН «Про затвердження Базового компонента дошкільної освіти (Державного стандарту дошкільної освіти) нова редакція» № 33 від 12.01.2021 р. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/rizne/2021/12.01/Pro_novu_redaktsiyu%20Bazovoho%20komponenta%20doshkilnoyi%20osvity.pdf

Олійник І. Розв’язання професійно-педагогічних задач як необхідна складова майстерності викладача вищої школи. Педагогіка і психологія професійної освіти. 2016. № 1. С. 7–24.

Яланська С. П. Психологія творчості : навч. посібник. Полтава : ПНПУ імені В. Г. Короленка, 2014. 180 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20

Як цитувати

ЄМЧИК, О. (2023). ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ З ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ ПЕДАГОГІЧНИХ ЗАДАЧ. Acta Paedagogica Volynienses, (5), 10–14. https://doi.org/10.32782/apv/2023.5.2

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА