ТРИРІВНЕВА МОДЕЛЬ ПІДТРИМКИ УЧНІВ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ В ІНКЛЮЗИВНОМУ КЛАСІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.5.24

Ключові слова:

модель підтримки, діти з особливими потребами, інклюзивне навчання, універсальний дизайн, адаптації, модифікації

Анотація

Метою статті є визначення особливостей організації в освітньому процесі трирівневої підтримки учнів з особливими освітніми потребами за умов інклюзивного навчання. У дослідженні розкриваються науково-методичні засади організації трирівневої підтримки учнів з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання. Запропоновано модель узгодженої підтримки для включення «особливої дитини» в освітній процес на рівні з іншими учнями. Включення реалізується завдяки організації гнучкого освітнього середовища, орієнтованого на різноманітні освітні потреби, що забезпечується створенням універсального дизайну навчання, диференціацією викладання, здійсненням адаптацій та модифікацій. Наголошено, що на першому рівні підтримки вчитель разом з асистентом учителя, спільно викладаючи, забезпечують універсальний дизайн освітнього середовища, що передбачає гнучкість змісту, процесу та результатів навчальної діяльності з орієнтацією на різноманітний дитячий колектив інклюзивного класу. Диференціація викладання є засобом забезпечення універсального дизайну навчання. З’ясовано, що другий рівень підтримки забезпечує опанування адаптованої освітньої програми завдяки відповідним адаптаціям (пристосуванням) освітнього середовища, навчальних підходів, матеріалів. Визначено, що третій рівень підтримки учнів з особливими освітніми потребами передбачає допомогу в опануванні модифікованої освітньої програми, яка можлива через спрощення, виключення, інтеграцію типової освітньої програми, у результаті чого «особливі діти» мають змогу включитися у спільну діяльність. На третьому рівні підтримки важливого значення набуває участь спеціальних педагогів. Зроблено висновок, що описана модель підтримки надає можливість школярам з особливостями психофізичного розвитку отримувати якісну освіту, бути успішними повноправними членами учнівського колективу, отримувати необхідну допомогу з боку команди психолого-педагогічного супроводу для успішної реалізації своїх потенційних можливостей.

Посилання

Основи інклюзивної освіти: навчально-методичний посібник. За заг. ред. Колупаєвої А.А. К.: «А.С.К.», 2012. 308 с.

Данілавічютє Е.А., Литовченко С.В. Стратегії викладання в інклюзивному навчальному закладі: навчально-методичний посібник. За ред. А.А. Колупаєвої. К.: Видавнича група «А.С.К.», 2012.

Сак Т. Індивідуалізація навчання учнів з особливими освітніми потребами в інклюзивному класі. Особлива дитина: навчання і виховання. 2014. № 4. С. 18-23. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/DLog_2014_4_5 (дата звернення 12.10.2021).

Колупаєва А.А., Таранченко О.М. Діти з особливими потребами в загальноосвітньому просторі: початкова ланка. Путівник для педагогів: навчально-методичний посібник. Київ, 2010. 96 с.

Таранченко О.М., Найда Ю.М. «Диференційоване викладання в інклюзивному навчальному закладі»: навчальний курс та методичний посібник . За загальною редакцією Колупаєвої А.А. К. : Видавнича група «А.С.К.», 2012. 124 с.

Сварник М. Інклюзивна освіта в Україні: попередній аналіз ситуації. Права дітей з особливими освітніми потребами на рівний доступ до якісної освіти. Інформаційний бюлетень № 1 проекту Міжнародного фонду «Відродження». К. : Арт-Прес, 2005. С. 3–13.

Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання в закладах загальної середньої освіти: постанова Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2021 р. № 957. Урядовий кур’єр, 2021. № 179.

Інклюзивна освіта. Підтримка розмаїття у класі: практичний посібник. [Тім Лорман, Джоан Деппелер, Девід Харві]; пер. з англ. К.: СПД-ФО Парашин І.С., 2010. 296 с.

Закон України «Про освіту» від 5.09.2017 № 2145-VІІІ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#(дата звернення: 04.11.2021).

Найда Ю. Диференційоване викладання як засіб задоволення навчальних потреб усіх учнів: навчально-методичний посібник. За заг. ред. Колупаєвої А.А. К.: «А.С.К.», 2012. 308 с.

Сак Т.В. Психолого-педагогічні основи управління учбовою діяльністю учнів

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Як цитувати

КОВРІГІНА, Л. (2021). ТРИРІВНЕВА МОДЕЛЬ ПІДТРИМКИ УЧНІВ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ В ІНКЛЮЗИВНОМУ КЛАСІ. Acta Paedagogica Volynienses, (5), 158–164. https://doi.org/10.32782/apv/2021.5.24

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА