РОЛЬ СПОСТЕРЕЖЕНЬ У ТВОРЧОМУ РОЗВИТКУ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.2.13

Ключові слова:

метод, спостереження, розвиток мовлення, творчий розвиток, спостережливість, метод навчання, метод виховання

Анотація

У статті висвітлено значення методу спостереження в освітньому процесі навчання та виховання учнів молодшого шкільного віку, а також під час ознайомлення школярів з навколишньою природою. Проаналізовано поняття спостереження як методу навчання, його місце в організації навчально-виховного процесу з молодшими школярами та можливості застосування методу спостереження під час навчальних занять, прогулянок та уро- ків-екскурсій. Звернено увагу на роль спостережень під час проведення виховних заходів. Доведено до усвідомлен- ня молодших школярів про те, що, спостерігаючи те чи інше явище чи об’єкт оточуючого середовища, дитина не тільки поглиблює свої знання, але й активніше мислить, здобуває певні навички та вміння в охороні та збере- женні довкілля, отримує певний досвід. Схарактеризовано оптимальний характер методики проведення спостережень за об’єктами та явищами природи молодшими школярами. Експериментальні та методичні дослідження ґрунтувались на психологічних та педагогічних особливос- тях, характерних для дітей молодшого шкільного віку, а теоретичні та практичні питання були сформульовані у доступній для них формі. Такий підхід сприяє розвитку в молодших школярів творчості та ширше бачити навколишній світ і розуміти його. Пропонуються методи ознайомлення з різноманітними явищами природи під час спостереження за нею. У статті подаються вчителям початкових класів окремі практичні поради, а також нагадування про те, що учнівські спостереження мають бути цілеспрямованими, безперервними, послідовними, систематичними, зв’язними та логічними. Так як конститутивна роль в організації проведення методу спостереження у початковій школі належить учителеві, то в статті подано, як саме він повинен навчити учнів початкових класів правильно, безпомилково спостерігати за явищами навколишньої природи, робити певні узагальнення і висновки, показувати молодшим школярам місцеву природу в усій красі, складності й діалектичній єдності, розвивати в них інтерес і любов до оточуючого світу, природи, прищеплювати їм навички дослідницької та практичної діяльності.

Посилання

Бойко Є. Екологічні ігри. Рідна школа. 1995. № 10–11. С. 40–41.

Волкова А.С. Екологічне виховання школярів. Початкова школа. 2002. № 8. С. 6.

Вчити любити природу: Про стан природоохоронного навчання та виховання в навчальних закладах України. Рідна природа. 1992 №2–3. С. 43–46.

Коваль Н.С. Люби і бережи рідну природу: матеріали для екологічного виховання учнів початкових класів. Початкова школа. 1991. № 1. С. 14–18.

Сухомлинський В.О. Вибрані твори в 5 т. Т. 5. Київ : 1977. С. 539.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20

Як цитувати

РОСЛАВЕЦЬ, Р. (2021). РОЛЬ СПОСТЕРЕЖЕНЬ У ТВОРЧОМУ РОЗВИТКУ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ. Acta Paedagogica Volynienses, (2), 81–86. https://doi.org/10.32782/apv/2021.2.13

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА