ОКРЕМІ ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ВИКЛАДАННЯ ПАТОФІЗІОЛОГІЇ НА МЕДИЧНОМУ ФАКУЛЬТЕТІ НА ОСНОВІ КРЕДИТНО-МОДУЛЬНОЇ СИСТЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2022.4.22

Ключові слова:

медичний університет, патофізіологія, Болонський процес, кредитно-модульна система, проблеми, якість освіти

Анотація

Болонський процес – це процес, який об’єднує освітні системи різних країн Європи в єдині критерії та стандарти. Основна мета полягає в консолідації зусиль освітньої та наукової громадськості і підвищення престижу та конкурентноспроможності європейської освіти у світовому просторі. Однозначне ставлення до впровадження Болонського процесу в Україні сформулювати важко, тому що складно знайти «золоту середину» між двома протилежними точками зору, але входження нашої держави до цього процесу є незаперечним фактом і тому одним із головних наших завдань є адаптація навчальної системи та студентів до нових вимог. Треба чітко визначити, з якими внутрішніми перетвореннями ми ввійдемо до Болонського процесу, що нам потрібно відкинути, а що прийняти до своєї національної системи освіти від європейських стандартів. Підготовка висококваліфікованих спеціалістів медичними вузами України є надзвичайно актуальною загальнодержавною проблемою. Безумовно, набуті в вищому навчальному закладі знання і вміння – це лише той фундамент, на якому кожний самостійно буде зводити храм індивідуальної професійної майстерності, храм, що буде розбудовуватись впродовж усього життя за умов постійного оновлення знань і перетворення їх у навички та вміння. У статті викладено особливості викладання патофізіології студентам третього курсу медичного факультету Івано-Франківського національного медичного університету в умовах кредитно-модульної системи. Викладачами кафедри використовуються стандартизовані критерії оцінювання, алгоритми описування ходу практичної роботи, ситуаційних задач, що забезпечує об’єктивність оцінювання та диференціацію рівня знань студентів. Наведене обґрунтування використання методів активного навчання, окреслені переваги у навчанні даної дисципліни на кафедрі та проблеми, над якими потрібно працювати.

Посилання

Аніщенко О. Тренди освіти дорослих: реалії та перспективи. Науковий вісник Мелітопольського педагогічного університету ім. Богдана Хмельницького. Серія: Педагогіка. 2015; 1:155-160.

Гриньова В. М. Про співвідношення понять професіоналізм , професійна культура, професійна компетентність, професійна підготовка. Педагогіка та психологія. 2014; 45:74-84.

Бистрова Ю. В. Інноваційні методи навчання у вищій школі. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2015; 4:19–21.

Калашнікова Л. М., Жерновникова О. А. Педагогіка вищої школи у схемах і таблицях : навчальний посібник. 2016: 260.

Коломієць А. М. Сучасні методологічні підходи в організації вищої педагогічної освіти. Науковий вісник Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського. 2016; 3: 47–52.

Ніколаєнко С. Якість вищої освіти в Україні: погляд у майбутнє. Вища школа. 2006; 2:3–22.

Пасмор Ю. В. Сучасні проблеми цифровізації в інноваційному суспільстві. Стратегії розвитку Харківської області на період 2021–2027 років : зб. наук. пр. за матеріалами круглого столу. 2020: 78–84.

Сіданіч І. Л. Актуальні проблеми духовно-морального виховання студентської молоді. Наукові записки. Серія «Психологія і педагогіка». 2013; 23: 233–241.

Тализін М. Проблеми якості освіти. К. : Наукова думка, 2006; 112.

Хатнюк Н. С. Ділова та рольова гра як метод активного навчання: прикладний аспект. Освіта. 2014; 7: 38–45.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-23

Як цитувати

КРЕМІНСЬКА, І., ЗАЯЦЬ, Л., & ЯЩИШИН, З. (2022). ОКРЕМІ ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ВИКЛАДАННЯ ПАТОФІЗІОЛОГІЇ НА МЕДИЧНОМУ ФАКУЛЬТЕТІ НА ОСНОВІ КРЕДИТНО-МОДУЛЬНОЇ СИСТЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАННЯ. Acta Paedagogica Volynienses, (4), 142–146. https://doi.org/10.32782/apv/2022.4.22

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають