ЗАДАЧІ-МОДЕЛІ Й МОДЕЛІ ДО ЗАДАЧ

Автор(и)

  • Ніна ГОЛОВІНА Волинський національний університет імені Лесі Українки
  • Григорій КОБЕЛЬ Волинський національний університет імені Лесі Українки

DOI:

https://doi.org/10.32782/pet-2021-2-3

Ключові слова:

фізична задача, модель реального процесу, аналіз умови, структура умови, міжпредметні зв'язки, модельні зображення, графіки, складання задач

Анотація

У роботі стверджується, що всяку фізичну задачу можна розглядати як модель реального процесу. Аналізую- чи умову задачі, завжди нехтуємо якимись факторами, а інші виділяємо, як важливі. Завжди можна ускладнити задачу і показати її у розвитку, якщо враховувати ті фактори, якими нехтували. Як приклад взято задачу, де моде- люється реальна ситуація прискореного руху двох зв’язаних тіл (автомобіль тягне причіп або інший автомобіль). Як правило, при розв’язуванні таких задач не враховують масу троса, силу натягу вважають горизонтальною. А також розглянуто відому реальну задачу, де за допомогою насоса нагнітають повітря в порожню камеру шини велосипеда та шукають кількість нагнітань. Виділяється і зворотне завдання: формалізація спостережень над навколишнім світом у вигляді самостійно сформульованої задачі. Залучення учнів до складання задач на основі ана- лізу різних ситуацій сприяє формуванню в них уявлень про реальні процеси та можливості їх моделювання. Акти- візації пізнавальної діяльності учнів великою мірою сприяють задачі, розв’язки яких обґрунтовують правомірність відповідних моделей. Розглянуто приклади задач, які обґрунтовують модель ідеального газу. Показано роль знакових та матеріальних моделей. Для прикладу використано модельні зображення та графіки. Запропоновано групи задач для аналізу приведених моделей. Зроблено висновок про те, що використання всіх видів навчальних моделей у процесі розв’язування задач активізує пізнавальну діяльність учнів, сприяє вихованню в них творчого мислення, формує їх науковий світогляд, створює можливості для реалізації принципу рівневої диференціації.

Посилання

Калапуша Л.Р., Кобель Г.П., Швай О.Л. Моделювання у процесі розв’язування задач з фізики. Луцьк : Ред.-вид. відд. Волин. ун-ту ім. Лесі Українки, 1997. 72 с.

Кобель Г.П., Савош В.О. Олімпіадні задачі з фізики (обласна учнівська олімпіада з фізики: Волинська область, 2015–2019 навч. рік). Луцьк : Вежа-Друк, 2020. 96 с.

Кобель Г.П., Савош В.О. Третій етап LІІ Всеукраїнської олімпіади з фізики. Педагогічний пошук. 2015. № 3. С. 67–75.

Римкевич А.П. Збірник задач з фізики для 9–11 класів середньої школи. 11-те вид. К. : Освіта, 1993. 239 с.

Розв’язування задач з фізики : практикум / під заг. ред. Є.В. Коршака. К. : Вища школа Головне вид-во, 1986. 312 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-02

Як цитувати

ГОЛОВІНА, Н., & КОБЕЛЬ, Г. (2021). ЗАДАЧІ-МОДЕЛІ Й МОДЕЛІ ДО ЗАДАЧ. Фізика та освітні технології, (2), 16–22. https://doi.org/10.32782/pet-2021-2-3

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають