ФІЗИЧНІ ЗАДАЧІ З МІЖПРЕДМЕТНИМ ЗМІСТОМ

Автор(и)

  • Григорій КОБЕЛЬ Волинський національний університет імені Лесі Українки
  • Ніна ГОЛОВІНА Волинський національний університет імені Лесі Українки

DOI:

https://doi.org/10.32782/pet-2021-1-2

Ключові слова:

вага, широта місця, радіус Землі, екватор, молот, гармата, атмосферний тиск, об’єм легень, метан, хімічна реакція

Анотація

Не можливо вивчати і досконало засвоювати фізику без розв’язування задач. Якщо школяр не вміє розв’язувати задачі, він практично не знає фізики. А для цього потрібно розв’язувати задачі з якимись цікавими для учнів факта- ми, які б допомогли краще засвоїти певну тему чи розділ. У значній мірі може підвищити ефективність вирішення цих завдань, використання задач з міжпредметним змістом. При їх розв’язанні, учні крім засвоєння фізичних зако- нів, отримують інформацію з інших галузей знань. Такий підхід підвищує інтерес до вивчення фізики навіть у тих учнів, які схильні розглядати фізику як елемент загальної освіти і не передбачають використовувати її у своїй майбутній діяльності. Робота присвячена проблемам використання інформації із географії, хімії, біології, спорту у складанні та розв’язуванні фізичних задач. Запропоновано задачу про залежність ваги нерухомого тіла від широ- ти місця його розміщення. Цікавою є задача про визначення різниці ваги потягів, які рухаються зустрічним курсом вздовж екватора. Для учнів, які захоплюються спортом буде цікавою задача, формулювання якої пов’язано з одним з найдавніших діючих світових рекордів у чоловічій легкій атлетиці. Це досягнення киянина Юрія Сєдих, який мет- нув молот на 86,74 м завдяки унікальній техніці кидку. У фізичній задачі такого ж типу можна використати біофі- зичну інформацію із життя коників-стрибунців. Учням військового ліцею будуть цікаві задачі з проблем артилерії. Розглянуто приклади фізичних задач з молекулярної фізики, у яких використовуються знання із хімії. Розглянуті задачі пропонувалися школярам та студентам під час проведення олімпіад з фізики.

Посилання

Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кірюхіна О.О. Фізика (рівень стандарту, за навчальною програмою авторського колективу під керівництвом Локтєва В.М.) : підруч. для 10 кл. закл. загал. серед. Освіти / за ред. В.Г. Бар’яхтара, С.О. Довгого. Харків : Вид-во «Ранок», 2018. 272 c.

Григорович О.В. Хімія : підручник для 9 класу загальноосвіт. навч. закл. Х. : Вид-тво «Ранок», 2017. 256 с.

Кобель Г.П., Савош В.О. Третій етап LІІІ Всеукраїнської олімпіади з фізики. Педагогічний пошук. 2016. № 4. С. 65–71.

Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г. Біологія : підручник для 8 класу загальноосвіт. навч. закл. К. : Генеза, 2016. 288 с.

Чен Е.Б. Молот на рекордной орбите (о Ю.Г. Седых). М. : Физкультура и спорт, 1990. 190 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-02

Як цитувати

КОБЕЛЬ, Г., & ГОЛОВІНА, Н. (2021). ФІЗИЧНІ ЗАДАЧІ З МІЖПРЕДМЕТНИМ ЗМІСТОМ. Фізика та освітні технології, (1), 8–13. https://doi.org/10.32782/pet-2021-1-2

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають