ВИКОРИСТАННЯ ЙМОВІРНОГО ПРОГНОЗУВАННЯ У РОБОТІ З ДІТЬМИ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2023.2.17

Ключові слова:

ймовірне прогнозування, діти з особливими освітніми потребами, мовлення, досвід, пам’ять, функції

Анотація

Метою статті є аналіз можливостей використання операцій ймовірного прогнозування у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами. Аналіз науково-практичних джерел засвідчив, що до цього часу питання застосування шляхів ймовірного прогнозування у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами у корекційній педагогіці та спеціальній психології розглядалося недостатньо. Ймовірне прогнозування у мовленні − це дії або операції при прийомі інформації, які полягають у передбаченні слів або словосполучень. Воно проявляється на всіх рівнях мовлення − від складу до тексту, причому, чим ширший контекст і складніша структура цілого повідомлення, тим більше сприйняття залежить від ймовірнісної оцінки всього повідомлення. Автор розглядає основні види та функції ймовірного прогнозування (антиципації), обґрунтовує доречність та результативність застосування її різновидів на різних етапах навчальної діяльності. Питання застосування операцій ймовірного прогнозування стосовно мовленнєвої діяльності вивчене мало. Проте наявний матеріал дає уявлення про принципову роль і конкретну реалізацію цього явища в мовній практиці. Практика роботи з дітьми, що мають порушення мовленнєвої діяльності, переконує у важливості того, щоб корекція розвитку, навчання і виховання мала випереджаючий, ймовірно прогностичний характер. Автор вважає, що вона повинна мати за мету не закріплення і вдосконалення того, що вже є, що вже досягнуто дитиною, а активне формування того, що повинно бути досягнуто нею в найближчій перспективі відповідно до законів і вимог вікового розвитку та становлення особистісної індивідуальності. Вивчення основних функцій ймовірного прогнозування, специфіки застосування, обґрунтування доречності та результативності застосування його різновидів на різних етапах навчальної діяльності дітей дошкільного віку дасть можливість педагогам широко застосовувати його у своїй роботі.

Посилання

Бродовська В.Й. Тлумачний словник психологічних термінів в українській мові / В.Й. Бродовська, І.П. Патрик, В.Я. Яблонко. 2-ге вид. К. : Професіонал, 2005. 222 с.

Брушневська І.М. Формування ймовірного прогнозування як психолого-педагогічна проблема. Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки). Кам’янець-Подільський : Медобори-2006, 2015. № 5. С. 21–32.

Брушневська І.М. Діагностика сформованості операцій ймовірного прогнозування у дітей п’ятого року життя. Молодь і ринок. 2015. № 7 (126). С. 135–139.

Спеціальна педагогіка [понятійно-термінолог. словник] / за ред. акад. В.І. Бондаря. Луганськ : Альма-матер, 2003. 436 с.

Тищенко В.В. Ймовірне прогнозування у мовленнєвій діяльності розумово відсталих дошкільників. Дефектологія. 1998. № 3. С. 2–6.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-14

Як цитувати

БРУШНЕВСЬКА, І. (2023). ВИКОРИСТАННЯ ЙМОВІРНОГО ПРОГНОЗУВАННЯ У РОБОТІ З ДІТЬМИ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ. Acta Paedagogica Volynienses, (2), 114–119. https://doi.org/10.32782/apv/2023.2.17

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА