МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ ЗВ’ЯЗНОГО МОВЛЕННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ІЗ ПОРУШЕННЯМИ ПСИХОФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.4.22

Ключові слова:

діти дошкільного віку, порушення психофізичного розвитку, ейдетика, зв’язне мовлення, методи, прийоми

Анотація

Метою статті є аналіз та обґрунтування ефективності використання сучасних нетрадиційних методів і прийомів роботи у корекційній роботі із розвитку зв’язного мовлення дітей дошкільного віку із порушеннями психофізичного розвитку. Основний акцент зроблено на доцільності застосування ейдотехніки. Ейдетика – це особливий різновид образної пам’яті, здатність найбільш яскраво й точно відтворювати в усіх деталях наочні образи предметів, які в даний момент не діють на органи чуттів. Розглянуто основні засади становлення яви- ща ейдетизму як у психологічній, так і у педагогічних науках. Сьогодні ця ігрова методика популярна серед тих, хто прагне творчо ставитися до процесів пізнання та навчання. Особливої актуальності ця теорія набуває стосовно навчання дітей, які мають певні мовленнєві вади, що зумовлюють серйозні утруднення в опануванні основних програмових завдань. Це наочна уява про звук, яка є зразком для наслідування у вимові. Орієнтуючись на запропоновані символи, діти запам’ятовують не лише сам звук, а й образ, що виникає в їхній уяві, коли вони вимовляють цей звук. Проаналізовано особливості використання у процесі розвитку зв’язного мовлення дітей дошкільного віку різних типів асоціацій: вільні асоціації; асоціації з використанням кольору; асоціації на основі сприйняття форми; асоціації з використанням тактильних табличок; предметні асоціації; звукові асоціації; смакові та нюхові асоціації; використання друдлів. Використання методів ейдетики під час ігор-занять з дітьми з особливими освітніми потребами дасть можливість компенсувати недоліки у розвитку вищих психічних функ- цій, сприятиме корекції відчуттів і повноцінному розвитку мовленнєвої особистості.

Посилання

Антощук Є. Учімося запам’ятовувати і пригадувати. Київ : Вирій. 2007. C. 156–158.

Антощук Є. Українська школа ейдетики. Психолог. 2015. № 21/22. С. 4–9.

Брушневська І. Розвиток мовлення дітей старшого дошкільного віку з фонетико-фонематичним недорозвиненням мовлення засобами ейдетики. Запоріжжя :ТОВ «ЛІПС»ЛТД. 2014р. 102 с.

Великий тлумачний словник сучасної української мови / укл. В. Бусел. Київ : Перун, 2004. 1426 с.

Матюгин И. Эффективная память. Москва : РИПОЛ классик, 2005. 544 с.

Пащенко О. Ейдетика – що це? Дошкільне виховання. 2008, № 11 С. 16–17.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-26

Як цитувати

БРУШНЕВСЬКА, І. (2021). МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ ЗВ’ЯЗНОГО МОВЛЕННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ІЗ ПОРУШЕННЯМИ ПСИХОФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ. Acta Paedagogica Volynienses, (4), 145–150. https://doi.org/10.32782/apv/2021.4.22

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА