ДОСЛІДЖЕННЯ СУТНОСТІ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.1.6

Ключові слова:

фінансова діяльність, фінансове забезпечення, діяльність, фінансування, фінансування бюджетне, бюджетне асигнування, заклад дошкільної освіти

Анотація

У статті проаналізовано різні наукові проблеми щодо дослідження дефініцій фінансової діяльності закладу дошкільної освіти. На основі аналізу наукової літератури висвітлено змістовне наповнення сутності фінансової діяльності закладу дошкільної освіти. Автором проаналізовано різні підходи до визначення понять «фінансова діяльність», «діяльність», «фінансове забезпечення». З’ясовано, що розуміння фінансової діяльності має на меті забезпечення систематичного надходження й ефективного використання фінансових ресурсів, дотримання роз- рахункової і кредитної дисципліни, досягнення раціонального співвідношення власних і залучених коштів, фінан- сової стійкості з метою ефективного функціонування закладу. Досліджено, що спільною думкою ряду авторів є те, що діяльність вони розглядають як найважливішу форму прояву активного ставлення людини до дійсності. В контексті нашого дослідження діяльність людини розглядаємо, як фахівця з управління навчальними заклада- ми, – тобто той вид діяльності, який пов’язаний з працею та навчанням. Сучасні дослідники наголошують на тому, що під фінансовим забезпеченням підготовки кадрів розуміють сукупність економічних форм та методів, що виникають у процесі створення, розподілу, перерозподілу та вико- ристання фонду фінансових ресурсів, який формується за рахунок бюджетних джерел та інших надходжень і спрямовується на утримання і розвиток освітніх закладів, що здійснюють підготовку кадрів. Визначено, що під фінансовою діяльністю керівника закладу дошкільної освіти ми розуміємо специфічну активність, яка спрямована на забезпечення якості життєдіяльності всіх учасників педагогічної взаємодії, роз- виток матеріально-технічної бази закладу.

Посилання

Фінансовий словник-довідник. М.Я. Дем’яненко, Ю.А. Лузан, П.Т. Каблук та ін. Харків : IAE YAAH, 2003. 554.

Педагогічний словник. За ред. М.Д. Ярмаченка. Київ : Педагогічна думка, 2001. 516 с.

Менеджмент: теорія і практика : підручник. 2 - ге вид., перероб і доп. Тернопіль: Карт – бланки, 2003. 490с.

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 7 (МСБО 7) Звіт про рух грошових коштів. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/929_019.

Євась Т.В., Шаєвська Н.М. Теоретичні аспекти оцінки ефективності фінансової діяльності підприємства. ХІІІ міжнародна наукова інтернет-конференція Соціум. Наука. Культура, 25-27 січня 2017 р. URL: http://intkonf.org/evas-tv-shaevska-nm-teoretichni-aspekti-otsinki-efektivnosti-finansovoyi-diyalnosti-pidpriemstva/.

Кузьменко Ю.А. Аналіз досвіду формування готовності фахівців різного профілю до фінансово-економічної діяльності. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах: зб. наук. пр. редкол.: Т. І. Сущенко (гол. ред.) та ін. Запоріжжя: КПУ, 2018. Вип. 58–59 (111–112). С. 504–514.

Непочатенко О.О. Фінанси підприємств : підручник О.О. Непочатенко, Н.Ю. Мельничук. К. : «Центр учбової літератури», 2013. 504 с.

Бюджетний кодекс України від 21.06.2001 № 2542-III. Відомості Верховної Ради України. 2001. Ст. 2.

Олексюк Н.В. Фінансова політика та економічне регулювання. Наукові праці НДФІ. В. 4 (37). 2006. С. 73-80.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-14

Як цитувати

СМОЛЮК, С. (2021). ДОСЛІДЖЕННЯ СУТНОСТІ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ. Acta Paedagogica Volynienses, (1), 35–39. https://doi.org/10.32782/apv/2021.1.6

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА