КОМПЕТЕНТНІСНЕ СПРЯМУВАННЯ УРОКУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2023.2.14

Ключові слова:

компетентнісне спрямування уроку мови, урок української мови, слухання, говоріння, читання, письмо, мовленнєві навички, компетентнісно орієнтовані завдання

Анотація

У статті висвітлено компетентнісне спрямування уроку для того, щоб розвиток мовленнєвих навичок став обов’язковим на заняттях з української мови. Побудову компетентнісного завдання з української мови доцільно пов’язувати з вирішенням тих питань, що виникають у житті учня та впливають на його поведінку. Визначено три ключові напрями роботи, що впливають на формування мовно-літературної компетентності учня початкової школи. Перший напрям – організація роботи щодо формування навички слухання – розуміння усного мовлення. Другий напрям стосується вдосконалення навички говоріння. Третій напрям у навчанні мовлення виявляється у посиленій роботі з розвитку навичок читання. Зазначено, що це завдання вирішується на заняттях не лише читання, а й мови. Встановлено, що учитель має планувати заняття з української мови так, щоб на кожному уроці велась поглиблена робота з розвитку навички слухати й розуміти українське мовлення, говорити, читати українською. Якість уроку значною мірою залежить від того, наскільки вчитель орієнтований на розвиток мовленнєвих навичок. У статті зазначається, що розвиток мовлення не варто відкладати до окремих уроків, а здійснювати постійно. Вказується на важливість розвитку діалогічного і монологічного мовлення. Велика увага приділяється такому важливому виду роботи, як аналіз зразка. Аналіз зразка сприяє успішному виробленню в учнів відповідної навички. Завдання самостійно скласти висловлювання, якщо воно підготовлене попередньою роботою, потребує на уроці небагато часу і дає хороші навчальні результати. Встановлено, що заняття з української мови тільки тоді компетентнісно спрямоване, коли вчитель передбачає для учнів спеціальні завдання з розвитку навички уважно слухати й розуміти усне мовлення, говорити, читати і висловлюватись у письмовій формі. Щоб реалізувати цю важливу вимогу, вчителю передусім необхідно усвідомити її значущість, обов’язковість, виявити готовність переборювати усталені стереотипи, шукати нові способи організації роботи. А це дуже суттєво у період змін, які здійснюються у зв’язку з реформою «Нова українська школа».

Посилання

Баєв Б. Ф. Психологія внутрішнього мовлення. Київ, 1966.

Бондаренко Г. Л. Змістове забезпечення підготовки вчителя початкової школи до мовленнєво-риторичної діяльності в США та європейських країнах (Болгарія, Франція, Польща). Початкова школа. 2017. № 11. С. 53–56.

Вітюк В. Форми організації освітнього процесу в проєкції формування правописної компетентності майбутніх учителів НУШ. Education pedagogy: problems and prospects for development in the context of reform. Monograph. Opole: The Academy of Management and Administration in Opole, 2020.

Сіранчук Н. М. Формування лексичної компетентності в учнів початкових класів на уроках української мови : монографія. Київ : «Центр учбової літератури», 2017. 288 с.

Сіранчук Н. М. До проблеми методів та прийомів формування техніки читання в учнів початкових класів. Вісник Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка, 2023, Вип. 2 (52). С. 197–205.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-14

Як цитувати

СІРАНЧУК, Н., & БОНДАРЕНКО, Г. (2023). КОМПЕТЕНТНІСНЕ СПРЯМУВАННЯ УРОКУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ. Acta Paedagogica Volynienses, (2), 93–99. https://doi.org/10.32782/apv/2023.2.14

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА