ЛІНГВОКРАЄЗНАВЧИЙ АСПЕКТ ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ У ПРОЦЕСІ ДОСЛІДЖЕННЯ ОНОМАСТИКИ МАЙБУТНІМИ ФАХІВЦЯМИ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2023.3.6

Ключові слова:

лінгвокраєзнавчий аспект, лінгвокраєзнавча роботаономастичні дослідження, ономастика, національно-мовне виховання, фахова підготовка.

Анотація

У статті розглянуто лінгвокраєзнавчий аспект вивчення української мови у процесі дослідження ономастики. Обгрунтовано необхідність формування у студентів знань про ономастику, що зумовлене потребою в умовах національного відродження українського суспільства підвищити ефективність навчальновиховного процесу, знайти вагомі засоби педагогічного впливу на особистість учнів з метою підвищення інтересу до вивчення рідної мови. Власні назви – це багатий матеріал, який допоможе заглибитись в історію та географію рідного краю. Відомо, що у власних назвах знайшли відбиття різні аспекти історії народу, їх творця – побут, заняття, виробництво, звичаї, світогляд, рослинний та тваринний світ тощо. У цьому відношенні власні назви служать допоміжними джерелами вивчення загальної історії народу. Особливо велике значення мають власні назви для вивчення лексичного багатства мови, оскільки в них нерідко «законсервовані» назви багатьох понять, предметів, які давно вийшли з ужитку або в минулому не засвідчені пам’ятками письменства. У власних назвах дослідник знайде надійний матеріал для вивчення діалектичних явищ (на різних мовних рівнях ),міжмовних контактів тощо. Ономастичні дослідження допоможуть сформувати у майбутніх учителів початкової школи власну мотивацію до використання організаційних форм лінгвокраєзнавчої роботи в майбутній педагогічній діяльності за рахунок усвідомлення гуманістичної, особистісно-орієнтованої, соціально-педагогічної та психологічної ролі ономастичних знань у вихованні національно-мовної особистості; сформувати, закріпити і розширити теоретичні знання з основ лінгвокраєзнавчої роботи молодших школярів, розвинути уміння і навички самостійного здійснення основних організаційних форм лінгвокраєзнавчої роботи з молодшими школярами, а також уміння та навички науково-дослідницької роботи в даній галузі педагогіки; залучити майбутніх учителів класів до національно-культурних традицій рідного краю з урахуванням системи загальнолюдських цінностей та української культури; виховувати почуття патріотизму, гордості за свій народ, бажання працювати на благо України.

Посилання

Концепція національно-патріотичного виховання в системі освіти. URL: http://nvk59.sadok.zt.ua/ konczepcziya-naczionalno-patriotychnogo-vyhovannya-v-systemi-osvity-ukrayiny/ (звернення 26. 08. 2023).

Микитюк Оксана. Сучасна українська мова: самобутність, система, норма : навч. посібник. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2020. 440 с.

Шульгач В. П. Ойконімія Волині : Етимологічний словник. Київ: Кий, 2001. 189 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-26

Як цитувати

ДАНИЛЮК, О. (2023). ЛІНГВОКРАЄЗНАВЧИЙ АСПЕКТ ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ У ПРОЦЕСІ ДОСЛІДЖЕННЯ ОНОМАСТИКИ МАЙБУТНІМИ ФАХІВЦЯМИ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ. Acta Paedagogica Volynienses, (3), 35–39. https://doi.org/10.32782/apv/2023.3.6

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають