РОЗВИТОК СПІЛКУВАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБАМИ РОЗВИВАЛЬНИХ ІГОР

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2023.4.5

Ключові слова:

розвивальні ігри, процес спілкування, ігрова діяльність,спілкування в грі, ігрове завдання, ігрове спілкування

Анотація

У публікації розглядається проблема розвитку спілкування молодших школярів засобами розвивальних ігор. Недостатня розробленість проблеми, її значення для вдосконалення освітнього процесу нової української школи та задоволення вимог сучасного суспільства зумовили вивчення теоретичних і практичних аспектів проблеми застосування розвивальних ігор в початковій школі. Проаналізовано дослідження й публікації, визначено мету дослідження, окреслено низку питань, присвячених висвітленню в сучасній науковій літературі стану дослідження проблеми. Схарактеризовано значення ігор в освітньому процесі, що обумовлено насамперед тим, щоб підвищити творчо-пошукову активність дітей молодшого шкільного віку. Відповідність порушеної проблеми сучасним вимогам освіти, її значущість для розвитку спілкування молодших школярів, а також недостатнє опрацювання питання в теоретичному та практичному аспектах визначили актуальність теми. У дослідженні використовувалися такі методи дослідження: аналіз, порівняння, узагальнення, систематизація, критичне осмислення праць з педагогіки, для визначення теоретичних засад проблеми. Виділено ігри, які несуть потенційні можливості творчих проявів дітей: розвивальні ігри. Обґрунтовано значення терміну “розвивальні ігри”,підкреслено сферу особистості дитини, на яку спрямований педагогічний вплив. Розвивальні ігри дають змогу учням брати участь у справах дорослих і сприяє активізації контактів дітей один з одним, які супроводжуються складними висловлюваннями. Діти в спілкуванні між собою і з педагогом у процесі розвивальних ігор засвоюють навички орієнтованого спілкування та його культури. Ефективність організації спілкування підвищується, якщо діти перебувають в умовах, однотипних з природними, якщо їх спілкування між собою наближається до того, яке існує в дорослому житті, коли задовольняється потреба в комунікації.

Посилання

Енциклопедія освіти. /Гол. ред.. В.Г.Кремень. Київ: Юрінком Інтер. 2021. 1144 с.

Русова С. Вибрані педагогічні твори. Кн. 1 / За ред. Є.І. Коваленко. К.: Либідь, 1997. 272 с.

Савченко О.Я. Дидактика початкової школи: Підручник для студентів педагогічних факультетів. К.: Абрис. 1997. 416 с.

Сухомлинський В.А. Вибрані твори. В 5-ти т. К.: Рад. Школа. 1986. 686 с.

Філатова Л.С. Організація спілкування молодших школярів у процесі розвивальних ігор // Теорія та методика навчання та виховання: Зб. наук. пр..Х.: ХДПУ. 2000. Вип. 7. С. 151–158.

Чепіга Я. Програма нашої школи: 1, 2 рік навчання // Світло. 1913. № 4. С. 12–29.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-27

Як цитувати

ІОВХІМЧУК, Н., ЗДІХОВСЬКА, Т., & ДАНИЛЮК, О. (2023). РОЗВИТОК СПІЛКУВАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБАМИ РОЗВИВАЛЬНИХ ІГОР. Acta Paedagogica Volynienses, (4), 30–35. https://doi.org/10.32782/apv/2023.4.5

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>